Vlaggetjesdag in Scheveningen

Het was niet alleen Hollandse Nieuwe wat de klok sloeg tijdens Vlaggetjesdag in Scheveningen. De visserij en Noordzeevis waren nadrukkelijk aanwezig op zaterdag 18 juni. In de Eerste Haven bepaalden vissersvaartuigen die wekelijks hun vangsten in de lokale visafslag afslaan het beeld. Een deel van de kottervloot nam deel aan de vlootschouw die vanwege het matige weer was ingekort.

Noordzeevis

Dennis Simonis van de gelijknamige vishandel liet weten dat er veel meer is dan louter haring. "Het is een typisch Hollandse lekkernij met een zilte achtergrond. Maar er zwemt meer in de Noordzee rond dan haring. In de Scheveningse visafslag is vrijwel dagelijks aanvoer van de meest uiteenlopende vissoorten uit de Noordzee. Schol, schar, tong, tarbot, rode poon, mul, wijting, makreel en bot. Noem het maar op. En al die bestanden staan er goed voor", aldus Dennis Simonis. Helaas gaat meer dan 90 procent van de hier aangelande vis naar landen als Spanje, Italië, Zwitserland en Frankrijk. Simonis: "De Nederlander zou best wel wat vaker vis op tafel mogen zetten. Niets is zo lekker en puur als vis uit de Noordzee."

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Meer aandacht voor Noordzeevis

Meer aandacht voor Noordzeevis

Het gros van de Noordzeevis gevangen door Nederlandse vissers is bestemd voor de export. “Zonde”, vindt Paul Einerhand. In het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next pleit hij voor meer aandacht voor Noordzeevis.

Eerste editie kookwedstrijd ‘Junior Ambassador North Sea Chefs’

Eerste editie kookwedstrijd ‘Junior Ambassador North Sea Chefs’

Hotelschool Ter Groene Poorte organiseerde op maandag 6 maart 2023 de eerste editie van de kookwedstrijd ‘Junior Ambassador North Sea Chefs’. Celie Zeb en Tran Thi Thu uit het Specialisatiejaar CHEF wonnen en mogen zich één jaar ‘Junior Ambassadeur North Sea Chef’ noemen.

Onrust over toekomst visafslag Scheveningen

Onrust over toekomst visafslag Scheveningen

Afgelopen week ontstond er onrust over de toekomst van visafslag Scheveningen. De gemeente Den Haag zou haar aandelen willen verkopen. In het AD stelt Saskia Bruines, wethouder Economie van Den Haag, iedereen gerust. “Kans dat we aandelen visafslag Scheveningen gaan verkopen is erg klein.”