VNV vreest faillissementsgolf bij viswinkels vanwege hoge kosten

Viswinkel Jan van de Krent_Foto Henk Riswick_5

Foto: Henk Riswick

Hoge prijzen voor energie en grondstoffen. Veel vishandelaren hebben het moeilijk. Janneke Keuning, directeur van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV), vreest dat er een faillissementsgolf van vishandelaren aankomt. Dat meldt RTL Nieuws.

Het hele mkb heeft last van de hoge prijzen voor energie. Zo ook de visbranche. Sommige vishandelaren betalen nu vijf keer zoveel en vrezen dat ze binnenkort nog meer moeten gaan betalen voor energie. Volgens Keuning heeft ongeveer 30 procent van de Visspecialisten nog een vast contract, maar in 2023 is dat nog een op de tien.

Toename kosten

Daarnaast nemen ook de andere kosten voor de vishandelaar toe. Zo liggen de prijzen van vis veel hoger. Ook dit is deels toe te schrijven op de energiecrisis want ook kosten voor gasolie zijn dusdanig toegenomen dat sommige kotters noodgedwongen aan de wal blijven, omdat uitvaren meer kost dan het oplevert.

Ook voor andere grondstoffen als meel en olie betalen vishandelaren veel meer. Daarnaast verwacht VNV dat vanwege de inflatie ook de huurprijzen gaan stijgen. En tot slot gaat in januari 2023 het minimumloon omhoog, waardoor ook de personeelskosten voor de visspecialist stijgen.

Verhogen prijzen

Vishandelaren proberen de gestegen kosten wel te compenseren door de prijzen te verhogen. Maar daar zitten grenzen aan. Klanten willen geen negen euro betalen voor een portie kibbeling. Daarnaast kopen veel vishandelaren minder in en is het visaanbod minder. 

Desondanks vreest Keuning dat de hoge prijzen gevolgen gaan hebben voor de toekomst van de visspecialist. “Er komt een faillissementsgolf aan; meerdere visboeren gaan het niet redden”, zegt ze tegen RTL Nieuws.

Bron: RTL Nieuws

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

In november daalde de inflatie naar 11,2 procent. Maar in vergelijking met vorig jaar betalen consumenten nog altijd veel meer voor hun eten en drinken. Dat blijkt uit een analyse over de maand november van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

Veel werkgevers verwachten dat zij in 2023 in de problemen gaan komen vanwege de hoge kosten voor onder andere energie en grondstoffen. Dat blijkt uit een rondgang van UWV langs werkgevers uit onder andere de horeca, detailhandel, landbouw en groothandel.

Willem de Graaf (70) is veertig jaar lid van de VNV

Willem de Graaf (70) is veertig jaar lid van de VNV

“Je moet mij niet bellen”. Dat is het standaardantwoord van Willem de Graaf als zijn schoonzoon of dochter hem vraagt of hij een dag kan bijspringen op de markt. Maar hij zegt het op zo’n manier dat je wel merkt dat hij dat stiekem tóch graag doet.