‘Vocht- en vetwerend karton vervangt plastic bakjes’

Remmert Dekker Packaging_Rondvraag Vis 2-2022

Vis moet goed worden verpakt, van transport tot op het bord. Grondstof­prijzen zijn echter gestegen en verpakkingsmateriaal is schaarser. Ook verduurzaming is een hot issue. De verpakkingsindustrie denkt met de vissector mee. Vandaag deel 2 van deze rondvraag met Wouter Wigman van Remmert Dekker Packaging.

Remmert Dekker Packaging (RDP) uit Wormer bestond vorig jaar 125 jaar. In die tijd is het familiebedrijf uitgegroeid tot specialist in slimme en duurzame bedrukte kartonnen verpakkingen op maat, vertelt Wouter Wigman, marketing- en designmanager. “Karton is het verpakkingsmateriaal van de toekomst. We waren onze tijd vooruit toen we als eerste kwamen met vocht- en vetwerend karton ter vervanging van plastic bakjes, alles volgens de strengste voedselveiligheidsvoorschriften. Nieuw is een door ons gepatenteerd gemakkelijk vouwbaar klepje in een kartonnen bakje, waardoor een sausreservoir kan worden gecreëerd. Deze hybride verpakking is prima stapelbaar. Ongeacht of je er een broodje haring in verpakt of kibbeling met saus. Wat je ook wilt, er is maar één voorraad verpakkingen nodig.”

Naast deze disposables houdt RDP zich bezig met industriële en luxe stapelbare verpakkingen voor onder meer diepgevroren vis voor supermarkt, vis- en groothandel. Custom made producten gaan vanaf 10.000 stuks vanwege de opstart- en vaste kosten.

Schaarste en prijsstijgingen

Remmert Dekker Packaging staat voor duurzaamheid en doet mee aan Europese bosbouw-programma’s. Wigman: “RDP is gecertificeerd om zowel PEFC- als FSC-labels te voeren. Karton met deze keurmerken komt uit duurzaam beheerde bosbouw. PEFC houdt ook rekening met sociale aspecten, zoals arbeidsomstandigheden en lokale bevolking. We moedigen klanten aan deze keurmerken te gebruiken, omdat via het label op de verpakking een sterk signaal wordt afgegeven.” Het duurt echter tientallen jaren voordat hout geoogst kan worden.

Bedrijven hebben momenteel te maken met papierschaarste en enorme prijsstijgingen. De levertijd van karton voor verpakkingen loopt ongekend op. Wigman: “Klanten krijgen te maken met prijsstijgingen. We adviseren ze om zoveel mogelijk vooruit te bestellen. Wij op onze beurt kijken naar alternatieve kartonsoorten, gerecycled karton of partijen die nog op voorraad liggen. We blijven focussen op duurzaamheid, maatwerk en innovatie, met onze eigen ontwikkelstudio. Daar kan de klant zijn verpakking perfectioneren, technisch geholpen door onze ontwerpers die precies weten waarop ze moeten letten. Zo is de verpakking voor onze klanten in alle fasen van de levenscyclus een succes.” RDP sloot zich in 2021 aan bij het Belgische Van de Velde Packaging, waarmee de marktpositie werd verstevigd en continuïteit op de lange termijn is verzekerd.

Dit was het tweede deel van de rondvraag 'De vis wordt steeds duurzamer verpakt'. Volgende week verschijnt deel 3. Lees hier deel 1 terug. Deze rondvraag komt uit Vismagazine 2-2022. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af.

Ja, ik neem een abonnement
Lees ook
Bloed, zweet maar samen

Bloed, zweet maar samen

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor bedrijven. Grote multinationals gebruiken het in hun publieke profilering maar de echte innovatie komt vaak van frisse, jonge bedrijven.

‘On hold’ zetten is geen ontslagname

‘On hold’ zetten is geen ontslagname

Mag je een leer-/arbeidsovereenkomst direct beëin­digen als je werknemer haar opleiding ‘on hold’ wil zetten? Soms trekt de werkgever aan het kortste eind.

INRUILEN WAS NOG NOOIT ZO GUNSTIG

INRUILEN WAS NOG NOOIT ZO GUNSTIG

Doordat energieprijzen sterk stijgen neemt het besparingspotentieel fors toe. Winterhalter speelt hier op in. Alle Winterhalter types zijn namelijk leverbaar met energie-terugwinning. Machines met energie-terugwinning komen in aanmerking voor EIA. Tijdens de Inruilactie van Winterhalter ontvangt u 25% inruilkorting op uw nieuwe vaatwasmachine. Het...