Voedselverspilling hoofdthema in Stellendam

Dag Ned. Visserij 7 juli Stellendam (169)-kl

Het officiële gedeelte van de Dag van de Nederlandse Visserij in Stellendam kende afgelopen zaterdag, 7 juli, één hoofdthema: voedselverspilling. "We zullen het elke spreker vandaag horen zeggen", zei Agnes Leewis, directeur van het Visbureau, die deze dag organiseerde, dit keer in samenwerking met United Fish Auctions.

Het evenement, dat elk jaar in een andere vissersplaats wordt gehouden, viel samen met Vlaggetjesdag rond de haven en visafslag van Stellendam. "Na een serieus gedeelte, volgt straks het feest", aldus Leewis. De haven lag vol met versierde kotters, die 's middags in optocht over het Haringvliet zouden varen. Maar de morgen was bedoeld voor een samenkomst van de visbranche.

Carola Schouten

Na het welkomstwoord van Agnes Leewis, kwam burgemeester Grootenboer aan het woord. Zij heette alle aanwezigen welkom in haar gemeente, Goeree-Overflakkee. "Ik ben trots dat we dit jaar dit netwerkevenement hier hebben, maar eigenlijk gaat het hier het hele jaar over vis en visserij." De burgemeester wees op de visserijschool, het innovatiecentrum en natuurlijk de visafslag. "Samenwerking speelt een sleutelrol. Zo kunnen we de voorsprong die we hebben ook behouden."

Hoofdgast van de dag was minister van LNV Carola Schouten. De minister behandelde thema's als duurzaamheid, samenwerking en natuurlijk het tegengaan van voedselverspilling. "We moeten kijken naar wat kan en de juiste balans vinden", aldus Carola Schouten. Ze benoemde enkele vernieuwingen als camera's aan boord, de samenwerking van acht bedrijven in Aqua Valley en de Taskforce Circulaire Economie in food, die in het leven is geroepen. Daarnaast beloofde de minister zich in Brussel hard te maken voor het behoud van de pulskorvisserij.

Taskforce Circulaire Economie in food

Toine Timmermans van de WUR is betrokken bij de Taskforce en zijn verhaal nam de toehoorders mee in de wereld van getallen rond voedselverspilling. De uitdaging is om dit met 50% verminderd te hebben in 2030. "Een hele uitdaging, maar noodzakelijk", aldus Timmermans. Onder het thema 'Verspilling is verrukkelijk' noemde Timmermans mogelijkheden om voedsel dat 'over datum' is of niet de juiste 'cosmetische vorm' toch bij consumenten terecht te laten komen. "Daarvoor moeten we bedrijven activeren", aldus Timmermans.

Paneldiscussie

Onder deskundige leiding van Agnes Leewis liet een vierkoppig panel van deskundigen uit de hele keten zijn licht schijnen over het thema. Johan Nooitgedagt (aanvoer), Guus Pastoor (handel-verwerking), George Verberne (ondernemer-Jumbo) en Gea Bakker ( stakeholders-Rabobank) waren unaniem dat voedselverspilling moet worden tegengegaan. "Maar de THT-datum is aan regelgeving onderhevig, aldus Verberne. Nooitgedagt stelde dat aan aanvoerzijde geen verspilling is. "Als te kleine vis overboord gegooid wordt, komt het ten goede aan de natuur en is het niet verspild." Bij de Rabobank staat foodwaste op de agenda, aldus Gea Bakker en Guus Pastoor oordeelt dat er zoveel mogelijk van vis verwaard moet worden.

Vlaggetjesdag

Na het officiële gedeelte was het tijd voor een drankje en een lunch, "met veel vis", aldus Agnes Leewis. Daarna trok een stoet naar de haven, waar veel versierde kotters lagen te wachten op de afvaart om 14.00 uur. Een lange stoet voer over het haringvliet, onder luid getoeter en met vele gasten aan boord. Het prachtige weer zorgde voor een gezellige en gemoedelijke sfeer aan boord.

Lees ook
Bij VISSCH staat vis uit de Noordzee centraal

Bij VISSCH staat vis uit de Noordzee centraal

Het eerste weekend van oktober staat de visafslag in Scheveningen in het teken van VISSCH. Bij dit foodfestival staat de vis uit de Noordzee centraal. VISSCH 2019 vindt plaats van 4 tot en met 6 oktober. VISSCH is een ontmoetingsplek waar bezoekers niet alleen kunnen genieten van vers bereidde vis uit de Noordzee. Ook geven verschillende chefs kookdemonstraties,...

Vlaggetjesdag Scheveningen met zon en buien

Vlaggetjesdag Scheveningen met zon en buien

Na de opening door minister Bruno Bruins (Medische Zorg) kwam Vlaggetjesdag Scheveningen, afgelopen zaterdag 15 juni, moeizaam op gang. Pas nadat de buien voorbij waren en de zon zich voorzichtig liet zien, ontstond er een grote toeloop van bezoekers en werd er tot in de late uurtjes feest gevierd rondom de havens

50-jarig bestaan Lauwersmeer

50-jarig bestaan Lauwersmeer

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de Lauwerszee werd afgesloten en veranderde in het Lauwersmeer. Het zoute water veranderde in zoet water en de visserij verplaatste zich. Het gebied ontwikkelde zich tot een natuurgebied en is sinds 2003 een Nationaal Park. Vanwege het 50-jarig bestaan worden er verschillende activiteiten georganiseerd of krijgen...