Volop inspiratie op VIP 2019

VIP-007

Gisteren, 1 april, ging de vijfde editie van het Vers Inspiratie Platform (VIP 2019) van start. Bezoekers trokken in de drie hallen van Expo Houten langs de vele exposanten, het BBQ-plein, de Markt van de Toekomst en bezochten de verschillende workshops.

Dit jaar was er minder vis dan het afgelopen jaar. Misschien omdat dit jaar de Visbeurs in Spakenburg weer wordt georganiseerd dachten sommige bezoekers. Maar de Good Fish Foundation was aanwezig, evenals VNV en het Visgilde. Ook het Nederlands Visbureau stond op de beurs met de Hollandse Nieuwe Stijl. Visspecialisten konden zoals ieder jaar deelnemen aan de haringkeuring. De hele dag door trokken visspecialisten naar Hal 3 om daar hun haring te snijden en voor te leggen aan een jury. 1 april opende ook de inschrijving voor de Nationale Haringtest. Visspecialisten die zich op VIP inschreven kregen een fles Korenwijn van Hooghoudt.

De exposanten in Hal 1 richtten zich vooral op de slager, maar vanwege het brede aanbod ook inspirerend voor visspecialisten. Denk aan de bekende smaakmakers Degens, Verstegen Spices & Sauces, AVO en Epos. Of groothandels zoals Delmo. Naast apparatuur, presenteerde Delmo ook de nieuwe BBQ-disposables. Afbreekbare borden gemaakt van suikerriet en plastic bestek van biobased materiaal. Het servies wordt getoond op een gedekte tafel. "Zo laten we het er mooier uit zien", vertelt Renske de Leede van Delmo.

VIP-2019-300x225 Ook Emondt KMI staat op de beurs met de duurzame toonbanken die sinds afgelopen jaar op de markt zijn. Het bedrijf richt vooral veel bakkerijen en slagers in, maar ze zien ook een stijgende lijn in het aantal viswinkels. Emondt KMI heeft zelfs een adviseur in dienst die alleen vis doet. Dat is Ronald de Kleer. Hij vertelt vol enthousiasme over de viswinkels en kiosken die hij de afgelopen  tijd heeft ingericht en laat foto's zien. Emondt KMI levert niet alleen vitrines en koelmeubels. Het bedrijf regelt de hele klimatisering in de winkel. En alles zo duurzaam mogelijk.

In Hal 2 worden de hele middag en avond workshops en presentaties gegeven. Zoals de College Tour, een geur en smaaktest en de presentatie van Carin Frijters, mogelijk gemaakt door Vismagazine en Vlees+. Ook De Markt van Morgen presenteert zich. De Markt van Morgen is een initiatief van CVAH om markten anders in te richten en deze te verzelfstandigen. Ofwel de ondernemers organiseren de markt zelf en de gemeente faciliteert hen daarin. Er wordt verteld hoe dit proces verloopt, hoe de online media gebruikt kunnen worden en tot slot komt marktmanager Bert Berg aan het woord. Hij gelooft dat voor het verzelfstandigen van de markt een goede toekomstvisie noodzakelijk is.

In Vismagazine 3-2019 komt een uitgebreid verslag over VIP 2019. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis proefnummers aan.

   
Lees ook
Horecava 2020: van bijvangstkroket tot vegan vis

Horecava 2020: van bijvangstkroket tot vegan vis

Voedselverspilling, veggie & vegan(istisch). Deze drie trends vormen de voedingsbodem voor de Horecava 2020 in Amsterdam. Vismagazine ontdekt veganistische visproducten, proeft duurzame vissnacks en maakt kennis met een initiatief om bijvangst van Noordzeevis op de horecakaart te zetten. De overalltrend van gezond en plantaardig eten, dendert...

Aantal viswinkels stabiel sinds 2016

Aantal viswinkels stabiel sinds 2016

In tien jaar tijd is het aantal viswinkels volgens cijfers van het CBS met 27 procent toegenomen. Sinds het jaar 2016 is het aantal visspeciaalzaken echter gestabiliseerd. De groei van het aantal viswinkels was het sterkst in Zuid-Holland. Procentueel gezien was de toename het sterkst in de provincie Utrecht. Het landelijk gemiddeld aantal inwoners...

Vijf redenen om voor MSC-certificering te kiezen

Vijf redenen om voor MSC-certificering te kiezen

Sinds de zomer 2019 werkt Jan van Keulen voor MSC. Zijn missie is om visspecialisten die kiezen voor duurzaamheid te ondersteunen en zorgen dat MSC een positief onderdeel wordt van de bedrijfsvoering. Hij geeft vijf redenen om voor MSC-certificering te kiezen.