Wat wordt het beste Streekproduct van Vlaanderen?

sprot_pixabay

De Belgische krant Het Laatste Nieuws gaat samen met het Vlaams Centrum voor Agro- & Visserijmarketing op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. De krant besteedt de komende weken aandacht aan de verschillende producten. Vismagazine licht er een aantal visproducten uit. 

Bijna 150 streekproducten zijn genomineerd voor de prijs. Allemaal ambachtelijke producten die minimaal 25 jaar gemaakt worden. Een van die producten is de Vlaamse sprot van Visrokerij Alloo en Seagull. Gerookte sprot is een typisch Vlaams product. Bij Seagull wordt deze kleine vis uit de haringfamilie al sinds 1859 gerookt op beukenhout. De visjes worden nog altijd met de hand opgehangen voor het roken. Ook Visrokerij Alloo heeft een erkenning voor het roken van sprot.

Visrokerij Alloo en Seagull produceren ook beide Vlaams gerookte heilbot. De vis is niet lokaal, deze wordt gevangen bij Groenland. Maar de bereidingswijze is wel streekgebonden. Beide rokerijen hebben hun eigen methode. Alloo begon in de 19e eeuw met het roken van heilbot en andere vissen. De vis komt diepgevroren aan. Bij de rokerij wordt deze met de hand gezouten en acht uur gerookt.

Een ander visproduct dat is genomineerd is de ingelegde paling uit de Kreken van chef-kok Ronny De Wever van restaurant Polderzicht. De traditie van ingelegde paling gaat terug naar de tijd dat er nog volop paling zwom in de kreken van Sint-Laureins en het Meetjesland. Om de paling langer te kunnen bewaren werd deze ingelegd. De Wever, een groot palingliefhebber, houdt deze traditie in ere.

En tot slot de bekende Antwerpse delicatesse ingelegde haringen van De Poolster. Pekelharingbedrijf De Poolster ging in 1928 hiermee van start. Sinds 1928 vindt de productie plaats bij het Evergemse GILCO. “Het recept is nog altijd hetzelfde en behalve het opschroeven van de deksels doen we alles met de hand”, zegt Caroline De Reu, manager van GILCO.

 

 

Dossiers
Lees ook
IUCN: Paling blijft ernstig bedreigd

IUCN: Paling blijft ernstig bedreigd

Paling blijft als ‘ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst van bedreigde planten en dieren van IUCN staan. De internationale natuurbeschermingsorganisatie kwam tot die conclusie na een nieuwe beoordeling van een breed samengestelde groep vooraanstaande palingwetenschappers.

VNV trakteert zorgpersoneel door het hele land op Hollandse Nieuwe

VNV trakteert zorgpersoneel door het hele land op Hollandse Nieuwe

In plaats van de traditionele veiling deelde het Nederlands Visbureau Hollandse Nieuwe uit in enkele grote ziekenhuizen. Een mooie geste, vond de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV). Daarom vroegen zij de twaalf provinciewinnaars van de Nationale Haringtest 2019 om namens VNV bij een lokale zorginstelling een grote schaal Hollandse Nieuwe...

Gour (met) vis gezond

Gour (met) vis gezond

Nieuws van het Nederlands Visbureau. Met Gour (met) vis gezond, De zomereditie van Visculinair en De start van het haringseizoen