Wat wordt het beste Streekproduct van Vlaanderen?

sprot_pixabay

De Belgische krant Het Laatste Nieuws gaat samen met het Vlaams Centrum voor Agro- & Visserijmarketing op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. De krant besteedt de komende weken aandacht aan de verschillende producten. Vismagazine licht er een aantal visproducten uit. 

Bijna 150 streekproducten zijn genomineerd voor de prijs. Allemaal ambachtelijke producten die minimaal 25 jaar gemaakt worden. Een van die producten is de Vlaamse sprot van Visrokerij Alloo en Seagull. Gerookte sprot is een typisch Vlaams product. Bij Seagull wordt deze kleine vis uit de haringfamilie al sinds 1859 gerookt op beukenhout. De visjes worden nog altijd met de hand opgehangen voor het roken. Ook Visrokerij Alloo heeft een erkenning voor het roken van sprot.

Visrokerij Alloo en Seagull produceren ook beide Vlaams gerookte heilbot. De vis is niet lokaal, deze wordt gevangen bij Groenland. Maar de bereidingswijze is wel streekgebonden. Beide rokerijen hebben hun eigen methode. Alloo begon in de 19e eeuw met het roken van heilbot en andere vissen. De vis komt diepgevroren aan. Bij de rokerij wordt deze met de hand gezouten en acht uur gerookt.

Een ander visproduct dat is genomineerd is de ingelegde paling uit de Kreken van chef-kok Ronny De Wever van restaurant Polderzicht. De traditie van ingelegde paling gaat terug naar de tijd dat er nog volop paling zwom in de kreken van Sint-Laureins en het Meetjesland. Om de paling langer te kunnen bewaren werd deze ingelegd. De Wever, een groot palingliefhebber, houdt deze traditie in ere.

En tot slot de bekende Antwerpse delicatesse ingelegde haringen van De Poolster. Pekelharingbedrijf De Poolster ging in 1928 hiermee van start. Sinds 1928 vindt de productie plaats bij het Evergemse GILCO. “Het recept is nog altijd hetzelfde en behalve het opschroeven van de deksels doen we alles met de hand”, zegt Caroline De Reu, manager van GILCO.

 

 

Dossiers
Lees ook
Vuile paling is foute boel

Vuile paling is foute boel

Mensen die geregeld paling uit verontreinigde wateren eten, lopen een reëel gezondheidsrisico. Vooral dioxine doet kwaad. Belgische onderzoekers waarschuwen. In Nederland is commerciële palingvisserij in vervuild water verboden. Cécile Janssen - Foodlog Dat schreef ons toxicoloog Tinka Murk, naar aanleiding van het artikel over de vervuilde riviervis...

Crowdfundingsactie voor kweek van glasaal

Crowdfundingsactie voor kweek van glasaal

Glasaal Volendam wil jonge paling (glasaal) produceren in een kweekomgeving, een wereldprimeur. Hierdoor hoeft in de toekomst geen wilde glasaal meer gevangen te worden en krijgt de natuur de tijd om zichzelf herstellen. Om dit te realiseren is een crowdfundingsactie gestart. Het bedrijf hoopt 300.000 euro op te halen. Glasaal Volendam BV is een initiatief...

IJsselmeervisafslag Urk haalt recordomzetten

IJsselmeervisafslag Urk haalt recordomzetten

Het jaar 2016 wordt naar verwachting een topjaar voor de IJsselmeervisafslag Urk. Het palingseizoen verloopt tot nu toe boven verwachting en de vooruitzichten voor het winterseizoen zijn ook zeer goed. Ruim 4 ton voor Er wordt veel paling gevangen tegen hoge prijzen. Ook de snoekbaarsvisserij laat goede vangsten zien. Als gevolg hiervan loopt de omzet...