Wat wordt het beste Streekproduct van Vlaanderen?

sprot_pixabay

De Belgische krant Het Laatste Nieuws gaat samen met het Vlaams Centrum voor Agro- & Visserijmarketing op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. De krant besteedt de komende weken aandacht aan de verschillende producten. Vismagazine licht er een aantal visproducten uit. 

Bijna 150 streekproducten zijn genomineerd voor de prijs. Allemaal ambachtelijke producten die minimaal 25 jaar gemaakt worden. Een van die producten is de Vlaamse sprot van Visrokerij Alloo en Seagull. Gerookte sprot is een typisch Vlaams product. Bij Seagull wordt deze kleine vis uit de haringfamilie al sinds 1859 gerookt op beukenhout. De visjes worden nog altijd met de hand opgehangen voor het roken. Ook Visrokerij Alloo heeft een erkenning voor het roken van sprot.

Visrokerij Alloo en Seagull produceren ook beide Vlaams gerookte heilbot. De vis is niet lokaal, deze wordt gevangen bij Groenland. Maar de bereidingswijze is wel streekgebonden. Beide rokerijen hebben hun eigen methode. Alloo begon in de 19e eeuw met het roken van heilbot en andere vissen. De vis komt diepgevroren aan. Bij de rokerij wordt deze met de hand gezouten en acht uur gerookt.

Een ander visproduct dat is genomineerd is de ingelegde paling uit de Kreken van chef-kok Ronny De Wever van restaurant Polderzicht. De traditie van ingelegde paling gaat terug naar de tijd dat er nog volop paling zwom in de kreken van Sint-Laureins en het Meetjesland. Om de paling langer te kunnen bewaren werd deze ingelegd. De Wever, een groot palingliefhebber, houdt deze traditie in ere.

En tot slot de bekende Antwerpse delicatesse ingelegde haringen van De Poolster. Pekelharingbedrijf De Poolster ging in 1928 hiermee van start. Sinds 1928 vindt de productie plaats bij het Evergemse GILCO. “Het recept is nog altijd hetzelfde en behalve het opschroeven van de deksels doen we alles met de hand”, zegt Caroline De Reu, manager van GILCO.

 

 

Dossiers
Lees ook
Nederlandse palingsector haalt SEG-certificering

Nederlandse palingsector haalt SEG-certificering

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van DUPAN ontvingen dertien Nederlandse palinghandelaren en acht palingkwekerijen in Wageningen het SEG Standard 6.0-certificaat. Dit certificaat staat garant voor een verantwoord palingproduct.

Dupan: 'Opvallende groei aantal grote volwassen palingen'

Dupan: 'Opvallende groei aantal grote volwassen palingen'

Het aantal grote volwassen palingen, of schieralen, die onder andere bij de waterkrachtcentrales bij Maurik en Lith passeren, is sinds 2013 opvallend gestegen. Dat meldt Stichting Dupan in een persbericht. Volgens de stichting is de hoeveelheid palingen (in kilo’s gemeten) zelfs bijna verdubbeld in 2019. Ook elders in Nederland zagen projectmedewerkers...

Winnaars Nationale Haringtest 2019 bekend

Winnaars Nationale Haringtest 2019 bekend

Op 7 oktober maakten de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) op de Visbeurs in Spakenburg de twaalf provinciewinnaars bekend van de Nationale Haringtest 2019. Daarnaast werden de resultaten van het Nationaal Haringonderzoek 2019 gepresenteerd.