We Can(‘t) BBQ

25 mei 2020 Christiaan van Beemen

Met de almaar groeiende populariteit van het (culinaire) barbecueën, stijgt ook het niveau van de gerechten. In kookboeken en op tv imponeren ervaren vakmensen met de bereiding van hun gastronomische meesterwerken op open vuur. Voor de beginnende pitmaster kan dat nog wel eens intimiderend zijn. Nergens voor nodig, vindt Jeroen Wesselink. “Je hoeft echt geen Michelin-ster te hebben om goed te kunnen BBQ’en,” schrijft hij in zijn nieuwe boek We Can(‘t) BBQ. Waaraan hij toevoegt: “Every man deserves to be a master of fire and it is our dream to help him tame it.” Een bemoedigende boodschap voor de minder ervaren barbecueër. Het boek begint met een korte en heldere beschrijving van de verschillende technieken en de basiskennis die nodig is voor een geslaagde barbecue. Over low & slow, direct en indirect vuur, het belang van goede kolen en het gemak van een rookgenerator of rooktube. En wat zijn de kerntemperaturen voor de verschillende soorten vis en vlees?

De 52 recepten in het boek – elke week van het jaar een nieuw gerecht – zijn bedacht door een team van gerenommeerde barbecuefanaten, onder wie auteur Wesselink. Het zijn veelal toegankelijke recepten die zijn voorzien van jolige namen, zoals ‘Red Bastard’ (rode poon), ‘I have a bream’ en ‘Sea Bastard’.

Ook vegetariërs en veganisten worden voorzien van smakelijke inspiratie. Het boek bevat vlees- en visloze recepten zoals ‘Spicy Pornootjes’ en ‘Flintstone Veggies’, maar ook de mogelijkheid om een aantal recepten te ‘veganizen’. Op meerdere pagina’s staat een QR-code, waarmee online een vegetarisch alternatief kan worden opgezocht. En andersom kan het ook: voor plantaardige gerechten zijn er alternatieven met vlees. Carnivornication noemt Wesselink het.

Lezers die vinden dat de recepten (nog) lekkerder, leuker, spannender of mooier kunnen, worden uitgedaagd mee te doen aan de We Can BBQ Challenge. Iedere maand zijn er prijzen te winnen. Aan het eind van het jaar strijden de maand-winnaars om de hoofdprijs en titel. We Can(‘t) BBQ is een leuk en inspirerend kookboek, dat de lezer volop uitdaagt. Niet alleen om zijn eigen barbecueskills verder te ontwikkelen, maar ook om de recepten van Wesselink en zijn team te verbeteren. We Can(‘t) BBQ is het tweede kookboek van Jeroen Wesselink, na Let’s Make BBQ Great Again. Wesselink is vooral bekend als de man achter the Bastard, de bekende kamadobarbecue die hij ontwikkelde in samenwerking met zijn broer Martijn.

Dit boek is te koop in sommige boekhandels en BBQ-winkels en online op bastard.nl.

We Can(‘t) BBQ | ISBN: 9789048855124 | € 16,95

Altijd op de hoogte blijven?