‘We moeten voor elkaar klaarstaan’

Smitto/QBTEC_rondvraag VIS 1-2022

Frituren blijft gewild, maar ‘even in het vet gooien’ is niet meer van deze tijd. Mensen willen gezond en lekker eten, visspecialisten kunnen daar voor zorgen. Ze investeren in kennis, techniek, gezonde werkruimte, professionele HR- bakovens en goede producten. De neuzen staan allemaal dezelfde kant op. Vandaag het laatste deel van deze rondvraag met Harry Braams van Smitto/QBTEC.

Harry Braams van Smitto/QBTEC kijkt terug op een succesvol jaar voor visspecialisten. “De pandemie heeft het heel moeilijk gemaakt voor de horeca. Dat is de verdrietige zijde. De positieve zijde is dat de ambachtelijke visboeren en -specialisten hebben laten zien waar ze voor staan. Ze hebben hun creativiteit en doorzettingsvermogen ingezet. Dat waardeert de consument zeer.”

Hij signaleert dat nog niet eerder zoveel visspecialisten in de ambulante handel zich zo actief toegelegd hebben op kant-en-klare producten. Er komen steeds meer gerechten, snacks en maaltijden, maar ook kant-en-klare vispakketten met recepten om thuis gemakkelijk te kunnen bereiden.

Ook zijn er steeds meer gefrituurde producten. “Kibbeling en lekkerbek staan nog altijd bovenaan, maar je ziet ook vaak gebakken inktvis, garnalen in filodeeg, mosselen, enzovoort.” Daarnaast heeft friet een boost gekregen. “Wij zien al die zaken terug in de vraag naar grotere bakovens. Er wordt meer in geïnvesteerd, net als in bakplaten en inductiekookplaten. Heb je al eens mosselen van de Adieu bakplaat geproefd? Verrukkelijk. En dat is maar één voorbeeld.”

Keuze gas of elektra

Er komt veel bij zo’n beslissing voor nieuw bakmateriaal kijken. Je ziet de paniek over de gasprijzen, zegt Braams. “Maar als je meer en grotere ketels wilt en ook nog 4 spots-inductie bijvoorbeeld, dan heb je echt veel vermogen nodig. Die stroomcapaciteit is lang niet overal voldoende. Het kan je zelfs zomaar € 10.000,- kosten, alleen om de elektra binnen te krijgen. Ja, dan kies je toch voor gas. Je bespaart toch tientallen procenten gas vergeleken bij conventionele pannen. Ga je in de winkel bakken en koken, dan heb je maar op één punt afzuiging nodig, aangestuurd met één motor op het dak. Niet meer overal herrie en meerdere pijpen door het dak, maar strak en schoon.”

Ondanks al het succes maakt Braams zich wel zorgen over het komende jaar. “We zijn nog niet van deze situatie af. We zullen voor elkaar klaar moeten staan om samen verder te komen. Mijn wens is dat iedereen, ook de horeca- en de evenementenbranche, weer goede zaken kan doen in goede gezondheid. Tot die tijd kunnen we de consument steeds meer leren genieten van de enorme variatie aan vis.”

Dit was het laatste deel van de rondvraag 'Frituren kan gezond voor mens en bedrijf'. Lees hier deel 1deel 2 en deel 3 terug. Deze rondvraag komt uit Vismagazine 1-2022. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af.

Abonneer nu
Lees ook
‘On hold’ zetten is geen ontslagname

‘On hold’ zetten is geen ontslagname

Mag je een leer-/arbeidsovereenkomst direct beëin­digen als je werknemer haar opleiding ‘on hold’ wil zetten? Soms trekt de werkgever aan het kortste eind.

INRUILEN WAS NOG NOOIT ZO GUNSTIG

INRUILEN WAS NOG NOOIT ZO GUNSTIG

Doordat energieprijzen sterk stijgen neemt het besparingspotentieel fors toe. Winterhalter speelt hier op in. Alle Winterhalter types zijn namelijk leverbaar met energie-terugwinning. Machines met energie-terugwinning komen in aanmerking voor EIA. Tijdens de Inruilactie van Winterhalter ontvangt u 25% inruilkorting op uw nieuwe vaatwasmachine. Het...

Vis in de media - week 46

Vis in de media - week 46

De vissector worstelt met de hoge energieprijzen, onderzeese stroomkabels beïnvloeden krabben en een gesprek met de mannen van Seasogood. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.