Deze week is het Bewuste Visweek

MSC Vis

De week van 24 t/m 30 september is het Bewuste Visweek.  Tijdens deze week ligt de focus bij Nederlandse supermarkten,  viswinkels en foodketens op het uitgebreide visassortiment met het MSC- en ASC-keurmerk.

In de Nederlandse supermarkten is 70% van de visproducten het MSC- of ASC-keurmerk voor duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte vis. Wel zijn er grote verschillen tussen productsegmenten. Zo is het aandeel duurzaam gecertificeerde vis in het diepvriesvak met 92% veel hoger dan dat in het conservenschap: van vis in blik is slechts 42% bewezen van duurzame herkomst. Koolvis,

kabeljauw en pangasius uit het diepvriesschap is 100% is gecertificeerd. Voor tonijn in blik is dat slechts 24%. Dit blijkt uit cijfers van een onderzoek van de Marine Stewardship Council (MSC) en de Aquaculture Stewardship Council (ASC) dat tijdens de Bewuste Visweek wordt gepresenteerd.

Paneldiscussie

Op woensdagavond 26 september is er in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam een discussieavond met als thema 'Zuiver op de graat'; Vis eten met een goed geweten: kan dat nog? Deze avond gaan de visserij, wetenschappers, de industrie, milieuorganisaties, de supermarkten én de consument hierover met elkaar in gesprek. Vragen die aan de orde komen zijn: Kan je met slinkende visbestanden en de impact van aquacultuur op natuur en milieu nog wel vis eten? Welke keurmerken bieden soelaas en wat betekenen ze eigenlijk? En hoe maak je vervolgens de juiste keuze?

Vis hoogste keurmerkopname in supermarkten

MSC en ASC onderzochten het supermarktaanbod van duurzame visproducten met MSC- of ASC-keurmerk van huismerk, A-merk en andere merken. Vergeleken met andere verkoopkanalen voor vis zoals restaurants en viswinkels doen de supermarkten het goed. Het aandeel van visproducten met MSC- of ASC-keurmerk in het totale assortiment in dit onderzoek is in lijn met de gegevens van supermarkten (excl. Aldi en Lidl) die eerder dit jaar zijn gepubliceerd. Daaruit bleek dat het omzetaandeel van visproducten met MSC- of

ASC-keurmerk 66% was. Hiermee is vis de productgroep met de hoogste keurmerkopname in supermarkten - hoger dan eieren, vlees, koffie, thee en cacao.

MSC gecertificeerde visspecialisten

Op dit moment zijn 8 viswinkels gecertificeerd. Deze winkels verkopen uitsluitend MSC-gecertificeerde vis uit wilde vangst. Op de website staan ze allemaal: www.msc.org/nl/wat-kun-jij-doen/waar-te-koop.

bewuste-visweek-logo_horizontal_blauw
Lees ook
Visbeurs 2019:  ‘Het is vis wat de pot schaft’

Visbeurs 2019: ‘Het is vis wat de pot schaft’

De Spakenburgse Visbeurs is het tweejaarlijkse feest voor de visbranche. “Het is vandaag vis wat de pot schaft’, aldus voorzitter Ruud van Diermen van de Spakenburgse Vishandels Vereniging, die de beurs in de oneven jaren organiseert. “We hangen de vlag niet halfstok, ondanks alle uitdagingen. We gaan vol vertrouwen de toekomst in.”

Meer Noordzeevis met MSC duurzaamheidslabel

Meer Noordzeevis met MSC duurzaamheidslabel

Visserijorganisaties uit Nederland, Denemarken, Zweden en Duitsland werkten samen om diverse visserijsoorten te laten (her)certificeren onder het duurzaamheidslabel van Marine Stewardship Council (MSC). De certificaten werden 31 oktober gepubliceerd. Dit betekent nog meer duurzame vis met het blauwe MSC-etiket.

MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

Veel mensen eten graag vis. Het is gezond en lekker. Maar niet alle vissoorten zijn verantwoord om te eten. Er is sprake van overbevissing of niet-duurzame vismethoden. Kies daarom bewust. Om hier extra aandacht voor te vragen organiseren MSC en ASC van 23 tot en met 29 september voor de zesde keer Bewuste Visweek.