WENR onderzoekt mogelijkheden commerciële rivierkreeftvisserij

22 november 2022 Redactie Vismagazine
Foto: Michel Verschoor

De Amerikaanse rivierkreeft heeft zich ontwikkeld tot een ware plaag. Vangen en opeten is een vaak genoemde oplossing. Wageningen Environmental Research (WENR) onderzoekt of er een markt is voor de rivierkreeftvisserij en of er mogelijkheden zijn voor de diervoederindustrie?

In de Nederlandse wateren bevinden zich zeven soorten exotische rivierkreeft. Met name de rode- en de gestreepte Amerikaanse rivierkreeft komen veelvuldig voor en veroorzaken veel schade aan het ecosysteem, waterkeringen en oevers. Er wordt op kleine schaal commercieel gevist op deze soort. Wageningen Environmental Research onderzoekt de mogelijkheden om deze visserij te opschalen en keek hiervoor naar de beroepsvissers, restaurants en waterschappen.

In 2020 schreef Michel Verschoor voor Vismagazine het artikel 'Kansrijke exotische verrassing' over de mogelijkheden voor de visserij op rivierkreeft 

Naar het artikel

Markt voor rivierkreeftvisserij?

“Met commerciële visserij wordt mogelijk meteen een oplossing gegenereerd voor de problemen die waterschappen ondervinden van de Amerikaanse rivierkreeften”, schrijven de onderzoekers in Nature. “Restaurants zien rivierkreeften als een mooi, maar ook een zeer bewerkelijk product. Zij kiezen derhalve veelal voor de inkoop van (geïmporteerde) gepelde rivierkreeften. Ze staan open voor in Nederland gevangen kreeften indien deze gepeld zijn, de prijs concurrerend is en er continuïteit in aanvoer is. Slechts een beperkte groep beroepsvissers vist momenteel gericht op rivierkreeft. Het ontbreken van een afzetmarkt en te lage opbrengsten vormen een belemmering. Beroepsvissers zijn matig positief gestemd over de potentie van groot worden van deze tak van visserij. Vooral het verdienmodel groothandel spreekt hen aan. Waterschappen zien beperkt draagvlak voor het inzetten van beroepsvissers, zij hebben meer draagvlak voor het handelingsperspectief waarbij hogere dichtheden van inheemse predatoren als natuurlijke vijand van de rivierkreeften worden ingezet. De verwachting is dat de markt voor verse rivierkreeft klein zal blijven, qua marktaandeel lijken er vooral kansen te liggen voor bewerkte rivierkreeft (gepeld, ingevroren). Dat vraagt om de opzet van een pel-industrie.”

Diervoeders

Vanwege de schade die de rivierkreeften aanrichten bestrijden veel waterschappen invasieve exoot. Wageningen Environmental Research onderzoekt samen met Zetadec of de gevangen rivierkreeften gebruikt kunnen worden voor diervoeders. Hierbij kijken de onderzoekers welke nutriënten- en energie-inhoud nodigzijn en of kreeftenmeel economisch rendabel is.

Bron: Nature

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?