Wie zijn de voedselverbeteraars van 2020?

13 augustus 2020

Wie zijn de voedselverbeteraars van vandaag en morgen? Het antwoord vind je in de Food100. Een jury stelt elk jaar een lijst samen met daarop 100 gevestigde leiders en aanstormend talent die zich dagelijks hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem. Ook dit jaar is er weer een lijst. Deze wordt maandag 31 augustus bekend gemaakt.

Onderwerpen als obesitas,aantasting van de biodiversiteit, industrialisering van de landbouw, afnemend dierenwelzijn, voedselanalfabetisme en klimaat-opwarming zijn direct verbonden aan de manier waarop wij voedsel produceren en consumeren. Het tegengaan van deze ongunstige effecten vraagt om toekomstgerichte visionairs die zich willen verbinden om samen het verschil te maken. Juist in deze uitdagende tijden hebben we hen hard nodig.

Daarom heeft een vakjury ook dit jaar weer de Food100-lijst van vooruitstrevende en veelbelovende voedselveranderaars samengesteld. Op de lijst staan namen als Minister Carola Schouten, Jan Kuijpers (Mede-eigenaar Pluimveehouderij Kuijpers Kip), Jan-Paul Rutten (Directeur Gulpener Bierbrouwerij, Willem Sodderland (Founder Seamore), Ulrika Menig (Eigenaar Bammetje Bakery) en Rob Baan (Eigenaar Koppert Cress).

Coronacrisis

De afgelopen weken beoordeelde de vakjury ruim 300 aanmeldingen. Naast de gebruikelijke criteria- daadkracht, innovativiteit, PPP en delen, keek de jury dit jaar ook naar mensen die zich tijdens de coronacrisis op een bijzondere manier hebben weten te onderscheiden. Wie heeft ondernemerschap
en leiderschap laten zien? Wat zijn de inspirerende voorbeelden van sociale innovatie in food? Wie zijn voor en achter de schermen aan het werk geweest voor een goede voedselketen?

Uit alle kandidaten selecteerde de jury 50 changemakers ‘tot 30 jaar’ en 50 gamechangers ‘30 jaar en ouder’.Hieruit worden zes foodhelden gekozen die een speciale vermelding krijgen vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar. Vanwege de coronacrisis gebeurt de bekendmaking dit jaar op 31 augustus om 10:30 via een speciale uitzending van de Studio Food100. De livestream is te volgen zijn via Youtube.

Vakjury

 

 

De vakjury bestaat dit jaar uit: Juryvoorzitter Nadia Zerouali (culinair schrijfster), Peter Klosse (smaakprofessor, Academie voor Gastronomie), Isabel Boerdam (initiatiefnemer Nationale Week Zonder Vlees), Martin Scholten (ecoloog en lid concernraad Wageningen University), Bart Roetert (co-founder Instock), Anne Reijnders (freelance programmamaker en eigenaar De Lekkere Man), Ruud Zanders (ondernemer Kipster) en Tim van der Mark (varkensboer en bestuurslid NAJK)

De jury en initiatiefnemers hebben vertrouwen in de lijst van 2020: “De lijst is een mooie afspiegeling van hen die het anders durven doen. Niet alleen zien we een mooie verdeling met voedselveranderaars vanuit heel Nederland, maar eveneens vanuit alle niveaus in de voedselketen: van vooruitstrevende boeren en agrariërs tot docenten en wetenschappers, van jonge ondernemers, tot professionals met jarenlange ervaring. Maar ook invloedrijke chefs en bloggers. Maar vooral zijn zij die verkozen zijn allemaal individuen die met hun ideeën en initiatieven de aanjagers van verandering zijn.”

Food100

Food100 is een gezamenlijk initiatief van Slow Food Youth NetworkFood InspirationFood Hub en AgriFood Capital. Door foodgeneraties te verbinden, wil Food100 het gevestigde leiderschap inspireren en de jongste generatie foodondernemers kansen bieden om met nieuwe initiatieven de toekomst vorm te geven. Door de jonge honden te koppelen aan de ervaren rotten, ontstaat een dynamisch verbindend netwerk dat jaarlijks ververst.

   

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?