‘Wij leveren verpakkingen van gecertificeerd populierenhout’

6 april 2022 Xandra Veltman

Vis moet goed worden verpakt, van transport tot op het bord. Grondstof­prijzen zijn echter gestegen en verpakkingsmateriaal is schaarser. Ook verduurzaming is een hot issue. De verpakkingsindustrie denkt met de vissector mee. Vandaag deel 1 van deze rondvraag met Willem Bakker van Van Es Verpakking BV.

Al weer tien jaar geleden namen Hans en zijn zoon Willem Bakker het bedrijf Van Es Verpakking BV in het Zeeuwse Yerseke over. Willem Bakker: “Van Es Verpakking is dé groothandel voor verpakkingsmaterialen onder meer voor schaal- en schelpdieren.” Voor het verpakkingsmateriaal voor de mandjes, siepjes en kistjes wordt gecertificeerd populierenhout gebruikt. Bakker: “Ideaal hout, want de populier is in vijftien jaar tijd al een volwassen boom en het hout is voedselveilig.”

Lockdowns maakten kleinverpakkingen, gepersonaliseerde verpakkingen en geschenkverpakkingen populair. Bakker: “Daar lag altijd al onze kracht; omdat we de verpakkingen zelf bedrukken, een zaagstraat hebben, gemakkelijk kleine en grote oplages kunnen maken én snel kunnen schakelen, gaat het ons voor de wind. Vrijwel ieder jaar schaffen we een nieuwe printer aan waarmee we deksels, mandjes oestermessen en mosselpannen gepersonaliseerd kunnen bedrukken. Vroeger waren we blij met prints op vijf deksels in twintig minuten, tegenwoordig printen we al 52 deksels in drie minuten.”

Om schaarste te voorkomen heeft Van Es Verpakking van alle benodigde materialen en producten een ruime buffer opgebouwd. Bakker: “Bij de concurrent heb je al gauw een levertijd van twee maanden. Daar hebben onze klanten, nationaal en internationaal, geen last van.”

Betrouwbare leverancier

Inkoper Joel Meijer van Krijn Verwijs Yerseke B.V. beaamt: “Van Es Verpakking is al jaren een betrouwbare leverancier van oestermanden en ze slaan ook producten en verpakkingsmateriaal voor ons op. Als het moet kunnen ze een uur later al leveren.” Ook Van Es Verpakking ontkomt niet aan prijsstijgingen. Bakker: “Door ingrijpen van de FED zijn de grondstofprijzen in de VS omhoog geschoten. Een container uit China kost veel meer dan een container uit Europa. De hoogste bieder wint, dus verdwijnen veel Europese grondstoffen naar de Verenigde Staten.”

Omdat alle Nederlandse ondernemers in hetzelfde schuitje zitten, kunnen schaarste en prijsstijgingen niet anders dan geaccepteerd worden. Toch heeft Van Es Verpakking er minder last van dan bijvoorbeeld een kartonfabrikant. “Zij maken honderden miljoenen verpakkingen op jaarbasis, terwijl wij in 2021 ‘slechts’ 2,5 miljoen verpakkingsmandjes produceerden. Dat waren er in 2016 overigens 900.000, om onze progressie nog maar even te schetsen.”

Dit was het eerste deel van de rondvraag 'De vis wordt steeds duurzamer verpakt'. Volgende week verschijnt deel 2. Deze rondvraag komt uit Vismagazine 2-2022. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?