Wijting Vlaamse vis van het jaar

Wijting

Wijting is door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) uitgeroepen tot 'Vis van het Jaar 2019'. De relatief goedkope wijting is daarmee de opvolger van de relatief dure zeeduivel van vorig jaar.

Erg populair is de zachte vis nog niet bij onze zuiderburen, ondanks dat wijting al 2 keer eerder vis van het jaar is geweest. Slechts 5 procent van de Belgische gezinnen kocht in 2018 wijting, aldus VLAM. Ook in Nederland is de vis nog een ondergeschoven kindje, al is het directe familielid van de kabeljauw tegenwoordig wel te vinden in het supermarktschap. Gevlinderd en gefrituurd heet een wijting een lekkerbekje. In de Franse keuken is de delicate vis een klassieker en ook in Engeland is wijting wel populair.

VLAM gaat de zilverkleurige vis promoten met onder andere receptenfolders en promotiecampagnes. Mediapartners moeten de vis onder de aandacht brengen bij de consument. Een horeca-wedstrijd voor 'Viskok van het Jaar 2020' moet koks uitdagen wijting op hun menukaart te zetten. Wijting proberen? De vis is op dit moment nog in het seizoen. Afgelopen zaterdag lag de vis voor €2,50 per kilo op de markt.

Bron: Foodlog

Lees ook
Wat wordt het beste Streekproduct van Vlaanderen?

Wat wordt het beste Streekproduct van Vlaanderen?

De Belgische krant Het Laatste Nieuws gaat samen met het Vlaams Centrum voor Agro- & Visserijmarketing op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. De krant besteedt de komende weken aandacht aan de verschillende producten. Vismagazine licht er een aantal visproducten uit.

Ook België verbiedt de puls in territoriale wateren

Ook België verbiedt de puls in territoriale wateren

In navolging van de Fransen verbiedt ook de Belgische overheid de pulsvisserij in de eigen territoriale wateren. De techniek wordt vanaf 1 juli 2021 in de hele Europese Unie verboden.

Pulsvissers mogen niet meer vissen in Franse wateren

Pulsvissers mogen niet meer vissen in Franse wateren

Frankrijk laat het Europees verbod op de puls per direct ingaan in de eigen territoriale wateren. Het land wacht niet tot 2021 als het verbod in de hele Europese Unie van kracht wordt. Dat maakte de Franse regering woensdag 14 augustus bekend. Zo'n 15 schepen worden door dit verbod geraakt.