Winnaars Haringtest 2019 bekend

Winnaars Haringtest 2019

 

De winnaars van de Nationale Haringtest 2019 zijn bekend. Op de Spakenburgse Visbeurs, 7 oktober, kregen de provinciewinnaars hun bokaal en oorkonde uitgereikt door prominenten uit de visbranche, resp. Agnes Leewis (directeur Visbureau), Hidde van Kersen (directeur MSC Nederland) en Henk Achterhuis (voorzitter CVAH).

Voorafgaand aan de prijsuitreiking gaf Karel van de Heuvel uitleg en toelichting over de Haringtest 2019. “Het is een consumententest, waarin klanten hun viswinkel of -kraam beoordelen op hun Hollandse Nieuwe." De best scorende en meest beoordeelde deelnemers per provincie gingen naar de finale, wat zo’n 50 finalisten opleverde. Vervolgens ging een onafhankelijk onderzoeksbureau, Mobiel Centre, de finalisten langs om een oordeel te geven op de haring, zonder ui en/of zuur.

Ook dit jaar blijkt dat ouderen en jonge kinderen haring lekker vinden, maar dat de Millennials (20-40 jaar) achterblijven in haringconsumptie. Het Visbureau voert daarom de campagne Hollandse Nieuwe Stijl, met kleine haringhapjes in plaats van de hele haring, die kennelijk toch minder in trek is bij jongeren. Het gemiddelde cijfer dat de circa 2.000 respondenten gaven aan de haring was een 9,1.

De uitslag:

Drenthe: De Visfuik – Zuidlaren

Flevoland: Volendammer Vishandel Jan Bootsman - Almere

Friesland: Vishandel Kasper Kremer - Stiens

Gelderland: ‘t Vissertje - Apeldoorn

Groningen: Vismakelaar Poseidon - Groningen

Limburg: Vishandel Molenaar & Zoon - Velden/Echt/Vught

Noord-Brabant: Graaf Fish – Den Bosch

Noord-Holland: Vishandel Arenthals - Alkmaar

Overijssel: Gerina's Vishandel – o.a. Bathmen/Oene/Deventer/Wesepe/Diepenveen/Wijhe/Twello

Utrecht: Spakenburgse Zeevishandel Harry van Goor - Maarssen

Zeeland: Vishandel van As Zeeland - Yerseke

Zuid-Holland: Visgilde Van der Toorn – Bodegraven