Winnaars Nationale Haringtest bekend

Nationale HARINGTEST 2018

De eerste Nationale Haringtest is ten einde. In Utrecht werden op 17 september de prijzen uitgereikt. Er waren uiteindelijk 13 winnaars in de twaalf provincies. Overijssel kende een ex-aequo met twee vishandels die exact eenzelfde aantal punten scoorden.

Presentatrice Kim Kötter, bijgestaan door Miss Nederland, Rahima Dirkse, liet in een vlotte tempo alle provincies de revue passeren. De finalisten per provincie kregen allemaal bloemen uitgereikt en onder tromgeroffel werd de winnaar bekendgemaakt. Trots lieten de winnaars zich op de foto zetten. Twee ambulante handelaren vielen in de prijzen, waarbij er één kwam vertellen extra trots te zijn. Zij hadden het deze zomer tijdens de hittegolf heel zwaar gehad om buiten op de markt hun haring in topconditie te houden.

Nieuw stijl

De initiatiefnemers van deze nieuwe Haringtest, de brancheorganisaties Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) en de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV), hadden vooraf duidelijk gemaakt dat er niet één landelijke winnaar zou komen, maar één winnaar per provincie. Een bewuste keuze vanwege de grote regionale smaakvoorkeuren en de verschillen in consumptiewijze.

De Provinciewinnaars

 • Groningen: Vismakelaar Poseidon - Groningen
 • Friesland: Visspecialist van der Schuit – Wolvega
 • Drenthe: De Visfuik Zuidlaren – Zuidlaren
 • Overijssel: Vistaria Schaap – Almelo
 • VOF Zwaan - Hellendoorn/Nijverdal
 • Gelderland: ‘t Vissertje Visspecialiteiten – Apeldoorn
 • Flevoland: Vishandel Kroon – Almere
 • Utrecht: Lindsey’s Visspeciaalzaak - Wijk bij Duurstede
 • Noord-Holland: Vishandel Arenthals – Alkmaar
 • Zuid-Holland: Visspecialist Sluizeman - Alphen aan den Rijn
 • Zeeland: Viskiosk 't Beste Maatje – Middelburg
 • Noord-Brabant: Visspeciaalzaak Havenzicht - Etten-Leur
 • Limburg: V.O.F Vishandel Molenaar - Echt/Vught

Haringonderzoek 2018

De gegevens die onderzoeksbureau Mobiel Centre tijdens de 2e ronde van de Nationale Haringtest heeft verzameld geven inzicht in de haringconsumptie in Nederland. Uit de resultaten blijkt er weinig verschillen tussen mannen en vrouwen zijn als het gaat om haringconsumptie. Wel zijn er opvallende verschillen tussen jongeren en ouderen. Vooral ouderen eten de Hollandse Nieuwe het liefst puur natuur. Jongeren geven relatief vaak de voorkeur aan haring met uitjes en zuur. Slechts 29% van de respondenten onder 30 jaar eet wekelijks haring. Bij respondenten van 65 jaar en ouder ligt dat percentage op maar liefst 69%!.

Receptenwedstrijd

Om deze cultuuromslag te maken, had Felix Wilbrink, culinair journalist bij De Telegraaf, een receptenwedstrijd uitgeschreven. “Er gebeurt veel op haringgebied. Ga experimenteren, was zijn advies. Van de 120 inzendingen, werden drie recepten genomineerd. Irma Grootes-Goes uit Alkmaar werd de winnares. Zij mag met Felix Wilbrink haar haringrecept bereiden en het wordt in de zaterdagbijlage Vrij van De Telegraaf opgenomen.

   
Lees ook
Adriaan van Moort nieuwe voorzitter VNV

Adriaan van Moort nieuwe voorzitter VNV

Adriaan van Moort wordt de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV). Dit gebeurde tijdens de Algemene Ledenvergadering op maandag 11 november in Rijswijk. De leden van deze brancheorganisatie stemden unaniem in met de voordracht van Van Moort.

Winnaars Nationale Haringtest 2019 bekend

Winnaars Nationale Haringtest 2019 bekend

Op 7 oktober maakten de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) op de Visbeurs in Spakenburg de twaalf provinciewinnaars bekend van de Nationale Haringtest 2019. Daarnaast werden de resultaten van het Nationaal Haringonderzoek 2019 gepresenteerd.

Bezoek de VNV tijdens de Visbeurs

Bezoek de VNV tijdens de Visbeurs

Uiteraard is ook de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten aanwezig tijdens de Spakenburgse Visbeurs op 7 oktober. Samen met Sociaal Fonds partners CVAH en CNV heten we u van harte welkom op onze stand. Daar zijn bestuursleden aanwezig die graag met u in gesprek gaan over het thema “Ready for the Future”.