Yellowtail Kingfish is klaar voor de verkoop

Yellowtail Kingfish

Kingfish Zeeland kweekt sinds juni 2017 de zogenaamde Yellowtail Kingfish in Kats, vlakbij de Zeelandbrug. Dit verloopt zo succesvol dat de vis al klaar is voor de markt. Dinsdag 17 oktober werd de vis gepresenteerd aan de pers. De officiële opening van de viskwekerij vindt 30 maart 2018 plaats.

De Pure Pacific Yellowtail vis, ook wel Kingfish en Hiramasa genoemd, wordt regelmatig geïmporteerd uit Japan en Australië. De vis is geliefd bij topkoks vanwege de stevige textuur en de sublieme, zachte smaak. De vis komt meestal ingevroren naar Europa. De vis is een goed alternatief voor bedreigde blauwvintonijn of zwaardvis.

Duurzame kweekvis

Volgens directeur Ohad Maiman wordt zijn Yellowtail Kingfish duurzaam gekweekt, zonder chemicaliën, antibiotica of vaccins, met 100 procent groene energie en de hoogste kwaliteit biologische, niet genetisch gemanipuleerde voeding gemaakt van visafval. De Kingfish zwemmen in gezuiverd zeewater uit de Oosterschelde, dat drie keer per dag wordt ververst. Omdat de vis niet helemaal vanuit Australie of Japan hoeft te worden vervoerd is ook de carbon footprint veel lager.

Good Fish Foundation (GFF), beheerder van de VISwijzer, heeft de Yellowtail Kingfish beoordeeld op basis van duurzaam gebruik van natuurlijke bronnen, impact op de omgeving en het beheer. Kingfish Zeeland loopt volgens GFF voorop op het gebied van duurzaamheid en aquacultuur. Daarom gaat GFF de Kingfish opnemen in de VISwijzer. 

Mart Scherp van restaurant Scherp in Middelburg is ambassadeur van de vis. Volgens hem is de Yellowtail Kingfish op veel verschillende manieren te bereiden is. De textuur van de vis zit volgens hem tussen tonijn en zeebaars in.

Lees ook:

Tonijn-alternatief Kingfish Zeeland eerder op de markt (

 
Lees ook
De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

Duurzaamheid staat centraal bij Fish Tales. Het Amsterdamse bedrijf gebruikt alleen 100 procent gecertificeerde vis. Het gaat goed met het bedrijf. In Nederland zijn de producten exclusief te koop bij Albert Heijn en ook in Duitsland gaat het goed. En nu richt Fish Tales zich op de Verenigde Staten.

Unilever streeft naar duurzame garnalenvangst

Unilever streeft naar duurzame garnalenvangst

De kroepoek van Unilever-merk Conimex wordt gemaakt van garnalen gevangen door kleinschalige vissers in de Javazee. Unilever besloot samen met partner Intersnack om concrete stappen te zetten om deze garnalenvangst te verduurzamen. "Het doel is om binnen 3 jaar alle garnalen voor Conimex-kroepoek 100% traceerbaar en duurzaam te vangen". De kroepoek...

Kingfish Zeeland bouwt kwekerij in VS

Kingfish Zeeland bouwt kwekerij in VS

Kingfish Zeeland breidt uit naar de Verenigde Staten. Het bedrijf wil een grote viskwekerij bouwen in Maine. Deze nieuwe vestiging krijgt hetzelfde Recirculating Aquaculture System (RAS) als de kwekerij in het Zeeuwse Kats. De oppervlakte van de kwekerij moet veel groter worden. Begin mei won Kingfish Zeeland tijdens Seafood Global Expo de Seafood...