De uitzending van het NPO Radio 1-programma 'Dijkstra & Evenblij ter plekke' vond op 9 januari plaats op de inmiddels gesloten visafslag van Den Helder. Erik Dijkstra en Frank Evenblij spraken met Pim Visser, directeur van de visafslag Den Helder, en visser Johan Bais.

De actieve leden van de Coöperatie Den Helder/Texel besloten zaterdag 26 november 2022 om de visafslag van Den Helder te sluiten. De sluiting is een gevolg van de sanering van de Nederlandse visserijketen. Vissers kunnen gebruik maken van de saneringsregeling waar de overheid 155 miljoen voor heeft uitgetrokken. Van de 120 grote kotters die op de Noordzee op tong en school vissen blijven er waarschijnlijk 40 over.

Giftige cocktail

Pim Visser noemt de sanering het resultaat van een “giftige cocktail” van de Brexit, windparken en natuurgebieden op zee, het sluiten van de Noorse wateren, het pulsverbod en daarbovenop nog eens de hoge brandstofkosten.  Hij vertelt verder over het sluiten van de visafslag en wat dit betekent voor Den Helder.

Ook visser Johan Bais komt aan het woord. Hij vertelt over zijn verdriet dat hij geen andere optie heeft dan te stoppen en zijn kotters naar de sloop te brengen. Ook de onvrede naar de overheid komt ter sprake. “Ze maken het onmogelijk om te vissen.”

Kijk en luister hieronder de uitzending terug.

Dijkstra & Evenblij ter plekke_screenshot

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?