Zeeland presenteert zich tijdens Water-rAnt

Zeelandplein

Zeeland presenteert zich tijdens Water-rAnt met het Zeelandplein. De tiende editie van dit nautische evenement vindt plaats van 22 tot en met 24 september in Antwerpen. Het Zeelandplein moet de Vlamingen kennis laten maken met Zeeuwse producten. Ook moet het Zeeland als bezoek- en verblijfsbestemming meer bekendheid geven. En tot slot moet het plein de zakelijke contacten tussen Belgische- en Nederlandse ondernemers verstevigen.

Zeelandplein

Op het Zeelandplein staan alle drie de dagen Zeeuwse producenten van streekproducten en aanverwante bedrijven. Ook is er een restaurant met diverse Zeeuwse menu’s. Op zondagmiddag wordt de Langste Mosseltafel van België georganiseerd. Vanaf 13.00 voorziet een tafel van 120 meter lang 500 gasten van vers gekookte Zeeuwse mosselen. Het Nederlands Mosselbureau is de initiatiefnemer.

Zeeland is niet alleen aanwezig op het Zeelandplein. Tijdens Water-rAnt zijn er ook 100 authentieke historische schepen te bewonderen, waaronder de Zeeuwse klipper Avontuur, de Beurtvaarder Frans Naerebout, de vloot van Behoud Hoogaars uit Veere en schepen uit de museumhavens van Kamperland en Zierikzee.

Zeeland-seminar

Op 22 september wordt het Zeeland-seminar georganiseerd. Hierin staan de Noordzee, waterverbindingen (de nieuwe sluis bij Terneuzen) en duurzame economische groei centraal. Dit seminar is alleen toegankelijk voor genodigden.

  • Programma Seminar:
  • 17.00 Ontvangst en registratie
  • 17.30 Welkom door Frans Bijvoet, Consul-generaal van Nederland
  • 17.35 Opening door Han Polman, Commissaris van de Koning, Provincie Zeeland
  • 17.45 Staatssecretaris voor de Noordzee, Philippe De Backer
  • 18.00 Directeur van de haven van Gent, Prof. Daan Schalck
  • 18.15 Prof. J.P. Balkenende, rapport Zeeland in stroomversnelling
  • 18.30 Slotwoord
  • 18.45 Netwerkreceptie (Zeelandpein op het MAS-eiland aan de Oostendekaai)

Organisatie

Het Zeelandplein wordt georganiseerd door PR-bureau Junction Communication uit Zierikzee en Strand restaurant Our Seaside uit Renesse, in samenwerking met het Nederlandse Consulaat-Generaal te Antwerpen. De invulling van de Zeeuwse producenten is in samenwerking tot stand gekomen met de Ondernemers Coöperatie Zeker Zeeuws.

Het Zeelandplein is op vrijdag 22 september vanaf 14.00 uur geopend. Op zaterdag 23 september vanaf 10.00 uur. En op zondag 24 september van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Lees ook
Zeeland krijgt Delta Kenniscentrum

Zeeland krijgt Delta Kenniscentrum

In de provincie Zeeland komt het Delta Kenniscentrum, een groot kennisinstituut op het gebied van voedsel, energie en water. Dit instituut komt naar Zeeland omdat de verhuizing van de marinierskazerne niet doorgaat. Dat bevestigen Haagse en Zeeuwse broonen aan Een Vandaag.

Dupan zet meer dan een miljoen jonge palingen uit in Zeeland

Dupan zet meer dan een miljoen jonge palingen uit in Zeeland

Stichting DUPAN zet op vrijdag 6 maart 380 kilo glasaal uit in Zeeland. Dit zijn ongeveer 1.150.000 jonge palingen (glasaal). Dit betekent een flinke impuls voor de palingstand in de Zeeuwse natuur. Zeeuwse beroepsvissers Marcel van de Kreeke en Wim de Ridder zetten de glasaal uit.

Dag van de Zeeuwse visserij komt terug

Dag van de Zeeuwse visserij komt terug

In 2012 vond de laatste editie van de Dag van de Zeeuwse visserij plaats. Acht jaar later wordt dit evenement nieuw leven in geblazen. Op 20 juni 2020 wordt er een nieuwe editie georganiseerd.