Zeewier staat centraal bij Relais & Châteaux op World Oceans Day

2 juni 2022 Redactie Vismagazine
Foto: Relais & Châteaux

Duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten is belangrijk in de hotels en restaurants van Relais & Châteaux. Daarvoor werkt de onderneming sinds 2009 samen met Ethic Ocean. Voor de zesde keer op rij viert Relais & Châteaux op 8 juni World Oceans Day. Dit keer staat zeewier centraal.

Het thema van World Oceans Day 2022 is ‘Revitalisatie: collectieve actie voor de oceaan’. Dit initiatief vestigt de aandacht op de noodzaak om samen te werken aan een nieuw evenwicht in de oceaan. Relais & Châteaux zet het thema kracht bij door zeewiergerechten op de menu’s te zetten. Honderden chef-koks gebruiken verschillende soorten zeewier in hun menu's, in kooklessen en in recepten.

Duurzame vis

Jef Schuur van Restaurant Bij Jef op Texel en lid van de Relais & Châteaux World Culinary Council (een soort "culinaire G7" onder leiding van Olivier Roellinger) vindt het een belangrijk thema. “Als chef van een restaurant dat zich bevindt op een eiland zie ik het als mijn plicht om duurzaam om te gaan met de zee en ervoor te zorgen dat de biodiversiteit in balans blijft. Het hele jaar door zorgen wij ervoor dat onze gasten duurzame vis geserveerd krijgen. Dit doen we door de status van de hoeveelheid vis te controleren, de vistechnieken te verbeteren en het productievoorwaarden van gekweekte vis te checken. Ik wil dit bewustzijn graag overbrengen op mijn gasten en hiermee mijn steentje bijdragen aan het creëren van een duurzamere visvangst.”

Kweken met respect voor het ecosysteem

De deelname van Relais & Châteaux aan deze jaarlijkse campagne benadrukt zowel het gebruik van duurzame zeevruchten op het menu (ondertekend in 2009 met Ethic Ocean) als het Manifest (onthuld bij UNESCO in 2014) waarin via keuken en gastvrijheid en lokale samenwerkingen “de biodiversiteit van de oceanen wordt beschermd", en "sterke relaties aan gegaan worden met lokale boeren en vissers" (verbintenissen 4 en 5 van de Relais & Chateaux Visie).

Chef-kok Shinobu Namae

Als vertegenwoordiger van de vereniging van chef-koks wereldwijd, spreekt chef-kok Shinobu Namae van   Relais & Châteaux L'Effervescence op 8 juni op het hoofdpodium van het VN-evenement ter gelegenheid van Wereld Oceaan Dag in New York. Namae promoveert aan de universiteit van Tokio in de micro-economie van de landbouw. Hij onderzoekt hoe ons voedselsysteem werkt en wat de gevolgen zijn van de manier waarop we kiezen wat we eten. Het uiteindelijke doel is te onderzoeken wat men moet eten om de toekomst op te bouwen die we willen zien. Daarnaast is hij een fervent vrij duiker die de verwoestijning van de zeebodem door de jaren heen aan den lijve heeft ondervonden en vindt dat hij als chef-kok een rol moet spelen om echte verandering teweeg te brengen en onze oceanen te beschermen.

Zeewier

Zeewieren zijn rijk aan voedingsstoffen, zoals mineralen (jodium, magnesium, calcium, enz.), vezels en antioxidanten. Daarnaast is het een belangrijke koolstofput die grote hoeveelheden koolstofdioxide opslaat. Dankzij fotosynthese produceren algen, net als planten, zuurstof. De oceaan is dus een bron van meer dan 50% van onze zuurstof, vooral dankzij deze microalgen. Of ze nu in het wild worden geoogst of gekweekt; zeewier is een bondgenoot in de strijd tegen de klimaatverandering.

Zeewier is van oudsher al eeuwenlang aanwezig in Azië en wordt daar gewaardeerd om zijn rijke, umami-smaak en gezondheidsvoordelen. De populariteit van zeewier neemt ook in de rest van de wereld toe met 35,7 miljoen ton geproduceerde (gekweekte) algen in 2019, vergeleken met slechts 2 miljoen ton in 1970.

Altijd op de hoogte blijven?