Na zeewier eten we straks ook Noordzee-pesto

Zeewier 1 foto van Noordeeboerderij

De Noordzee is uitermate geschikt voor de teelt van zeewieren. Nederlanders en Belgen verdringen zich om zeewier te gaan verbouwen, vooral de commercieel interessante - want voor menselijke consumptie geschikte - soorten die nu nog voor veel geld uit Azië komen.

Door Annika de Jong - Foodlog

De Stichting Noordzeeboerderij liet afgelopen november samen met de Rijksrederij twee modules van ieder 1.000 meter zeewierlijn te water, zo'n 15 kilometer uit de kust van Scheveningen. Zeewier bedoeld voor consumptie, wel te verstaan. Ondanks alle winterstormen lagen de teeltmodules nog veilig op hun plek. Vorig weekend werd de eerste oogst succesvol binnengehaald.

De Universiteit van Wageningen gaat de kwaliteit van het vers geoogste wier onderzoeken. De eerste indruk van de kwaliteit is op het oog goed. Zelfs dermate goed dat commerciële exploitatie van zeewier vermoedelijk al binnen drie jaar rendabel kan zijn, aldus Koen van Swam van Stichting Noordzeeboerderij in het AD. En dat terwijl de Stichting zich pas twee jaar geleden voor de eerste proeven vestigde in Scheveningen-Haven. Nederlandse eerste zeewierboerderij, opgericht in 2013, ligt in Zeeland.

Haagse zeewierpesto

Na de Zeeuwse zeewierkroepoek kunnen we wellicht binnen niet al te lange tijd ook Haagse pesto van zeewier op ons bord verwachten. "We naderen steeds meer het moment waarop we voor de consumptie van zeewier niet langer afhankelijk zijn van landen in Azië, die nu nog wereldwijd hofleverancier zijn. Dat is pure winst, want er is vanuit de voedingsmiddelenindustrie, de horeca en ook supermarkten een groeiende vraag naar hoogwaardig zeewier. Je kunt er niet alleen voedsel voor dieren van maken, maar bijvoorbeeld voor menselijke consumptie ook heerlijke pesto", zegt Van Swam.

Belgen

Ondertussen zitten onze zuiderburen ook niet stil. Het consortium SeaConomy onderzocht de economische haalbaarheid van zeewier in de Noordzee. Deze week presenteerden ze de resultaten: het (Belgische deel) van de Noordzee is uitermate geschikt voor de kweek van diverse soorten zeewieren, op een economisch rendabele manier. Het gaat dan onder meer om Atlantische wakame, suikerwier, blaaswier, zee-eik, zee-sla, dulse, nori en Iers mos. Die komen al voor in Vlaamse wateren en staan bijvoorbeeld bij de Belgische 'zeewierkok' Donald Deschagt al jaren op het menu.

Tijd voor een ambitieus innovatieproject om het gebruik van zeewieren op grote schaal als grondstof in de toekomst mogelijk te maken, vinden de initiatiefnemers van Seaconomy. Want ook in Vlaanderen neemt de interesse bij kandidaat-afnemers sterk toe. Zo zouden op korte termijn, rond 2025, lokale zeewieren gekweekt kunnen worden in het Belgische deel van de Noordzee. Deze kunnen dan als additief gebruikt worden in voedingsproducten en voeders. Supermarktketen Colruyt, die deel uitmaakt van het consortium, denkt aan onder meer brood en chocolade met zeewieradditieven. Als kweek op grote schaal mogelijk wordt dan kunnen de wieren na raffinage ook in biomaterialen toegepast kunnen worden. Bijvoorbeeld kleding, bekleding en verpakkingen van zeewier worden dan denkbaar als vervangers van wol, katoen, leer en plastic.

Zeeboerderij Value@Sea in Nieuwpoort startte recent een proefproject met zeewier. De kweek zou daar plaats kunnen vinden, maar ook rond bijvoorbeeld windmolenparken verder op zee. De Belgische staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer voorziet in ieder geval in zijn nieuwe Marien Ruimtelijk Plan al meerdere zones voor aquacultuur.

Lees ook
Zeewierbedrijf Waddenwier maakt doorstart

Zeewierbedrijf Waddenwier maakt doorstart

Zeewierbedrijf Waddenwier maakt een doorstart. Dat maakte eigenaar Marc van Rijsselberghe bekend. “We kampen met een serieus verziltingsproblematiek in de wereld. Zeewier is een fantastisch product dat CO2 kan binden uit de lucht en uit zout water een zoet product kan leveren. Het is een unieke kans voor de regio om verder te ontwikkelen. Ik ben ontzettend...

Zeeland krijgt Delta Kenniscentrum

Zeeland krijgt Delta Kenniscentrum

In de provincie Zeeland komt het Delta Kenniscentrum, een groot kennisinstituut op het gebied van voedsel, energie en water. Dit instituut komt naar Zeeland omdat de verhuizing van de marinierskazerne niet doorgaat. Dat bevestigen Haagse en Zeeuwse broonen aan Een Vandaag.

Webinar over vlees- en visvervangers op basis van algen en zeewier

Webinar over vlees- en visvervangers op basis van algen en zeewier

De populariteit van plantaardige vlees- en visvervangers neemt toe. Daarom organiseert de European Algae Biomass Association (EABA) een serie webinars waar verschillende producenten van vlees- en visvervangers op basis van zeewier en algen aan het woord komen.