Zeewierbedrijf Waddenwier maakt doorstart

20 juli 2020 Pixabay
Foto: Pixabay

Zeewierbedrijf Waddenwier maakt een doorstart. Dat maakte eigenaar Marc van Rijsselberghe bekend. “We kampen met een serieus verziltingsproblematiek in de wereld. Zeewier is een fantastisch product dat CO2 kan binden uit de lucht en uit zout water een zoet product kan leveren. Het is een unieke kans voor de regio om verder te ontwikkelen. Ik ben ontzettend blij dat Waddenwier op een positieve manier voortgezet kan worden en dat we kunnen blijven ontwikkelen, groeien en produceren.”

Waddenwier teelt het wier op Texel in grote bassins waar dagelijks uit geoogst kan worden. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van vers zilt bronwater waardoor het wier een truffelachtige smaak krijgt. Het grootste deel wordt gedroogd en vervolgens verpakt voor consumptie.

Van Rijsselberghe: “Het was zonde geweest om dit allemaal verloren te laten gaan. De basis is sterk en ik heb nog veel ambitie met dit product. Zeewier bevat een hoge concentratie aan Omega vetzuren en is een goede bron van vezel, eiwitten en koolhydraten. Met onze unieke koude droogmethode wordt er op een zeer lage temperatuur gedroogd. Hierdoor blijven de natuurlijke spoorelementen en mineralen in het product. We zien de toekomst met het volste vertrouwen tegemoet.”

Zeewier van Texel

Onlangs lanceerde het bedrijf een webshop waar consumenten en bedrijven de zeewierproducten kunnen kopen.  Naast de zeesla zijn er producten als, gedroogde zeekraal, Zilte Kruidenmix, zeewier zout en gerookt zeezout verkrijgbaar. Alle zeewierproducten van Waddenwier zijn gecertificeerd door Waddengoud.

Waddenwier werkt samen met verschillende partners voor verschillende projecten. Voor het project Port4innovation wordt gewerkt aan een snelle (en betaalbare) toepassing van zeewierproducten als voedingsmiddel en ook voor cosmetica en farmaceutica. Daarnaast werkt Waddenwier mee aan het EU project Interreg Noordzee-regio SalFar, samen met Salt Farm Foundation, waar wordt gewerkt aan het gebruik van zeewier als bemestingsproduct voor de teelt van zouttolerante gewassen.

 

Altijd op de hoogte blijven?