Zeewierteelt op Texel

Waddenwier1b

Het bedrijf Waddenwier is er in het waddengebied op Texel in geslaagd met vers zeewater een uitzonderlijke kwaliteit Nederlands zeewier te telen. Zeewier wordt steeds belangrijker in voeding, farmacie, cosmetica en als bemesting in de landbouw. Met deze doorbraak komt er de beschikking over duurzaam en milieuvriendelijk geteeld wier.

Waddenwier teelt het wier op Texel in grote betonnen bassins waar dagelijks uit geoogst kan worden. Na het oogsten wordt het zeewier schoon gespoeld. Het grootste deel wordt gedroogd en vervolgens verpakt voor consumptie. Door een bijzondere droogmethode ontstaat een smakelijk product met een zilte, truffelachtige smaak. Via het bedrijf MarcFoods worden twee zeewierproducten als zilte smaakmakers op de markt gebracht: gedroogd truffelwier en zeewierzout.

Gezond en nuttig

Zeewier vormt een bron van vitamine A,C en E en bevat veel eiwitten. Verder zitten er veel gezonde voedingsstoffen in, zoals calcium, natrium, ijzer en jodium.

Doel is om het zeewier biologisch te gaan telen onder gecontroleerde omstandigheden en als gecertificeerd Waddengoud product. In tegenstelling tot bij wildpluk wordt het milieu bij deze manier van telen niet belast.

Lees ook
Texelse NIOZ-haven kleurt wit door voortplantende oesters

Texelse NIOZ-haven kleurt wit door voortplantende oesters

Afgelopen weekend zag het zeewater bij Texel er vervuild, wit en troebel uit. De oorzaak? Geen vervuiling maar de voortplanting van de oesters. De Texelse Sytske Dijksen zag het verschijnsel in de haven en deelde de foto's op Facebook met de opmerking 'Orgie in de NIOZ-haven'.

Zeewierbedrijf Waddenwier maakt doorstart

Zeewierbedrijf Waddenwier maakt doorstart

Zeewierbedrijf Waddenwier maakt een doorstart. Dat maakte eigenaar Marc van Rijsselberghe bekend. “We kampen met een serieus verziltingsproblematiek in de wereld. Zeewier is een fantastisch product dat CO2 kan binden uit de lucht en uit zout water een zoet product kan leveren. Het is een unieke kans voor de regio om verder te ontwikkelen. Ik ben ontzettend...

Alles over schepen, visserij en historie van visserijhaven Lauwersoog

Alles over schepen, visserij en historie van visserijhaven Lauwersoog

Vanwege de verjaardag van Werelderfgoed Waddenzee opende Gedeputeerde Henk Staghouwer van de Provincie Groningen afgelopen zaterdag in Lauwersoog de audiotour ‘Haventour Lauwersoog’. Hij onthulde het bord van de ruim vijf kilometer lange wandelroute. De route is gemaakt door ‘tAiland Lauwersoog en Waddengoud en vertelt de wandelaar alles over de schepen,...