Zeewierteelt op Texel

Waddenwier1b

Het bedrijf Waddenwier is er in het waddengebied op Texel in geslaagd met vers zeewater een uitzonderlijke kwaliteit Nederlands zeewier te telen. Zeewier wordt steeds belangrijker in voeding, farmacie, cosmetica en als bemesting in de landbouw. Met deze doorbraak komt er de beschikking over duurzaam en milieuvriendelijk geteeld wier.

Waddenwier teelt het wier op Texel in grote betonnen bassins waar dagelijks uit geoogst kan worden. Na het oogsten wordt het zeewier schoon gespoeld. Het grootste deel wordt gedroogd en vervolgens verpakt voor consumptie. Door een bijzondere droogmethode ontstaat een smakelijk product met een zilte, truffelachtige smaak. Via het bedrijf MarcFoods worden twee zeewierproducten als zilte smaakmakers op de markt gebracht: gedroogd truffelwier en zeewierzout.

Gezond en nuttig

Zeewier vormt een bron van vitamine A,C en E en bevat veel eiwitten. Verder zitten er veel gezonde voedingsstoffen in, zoals calcium, natrium, ijzer en jodium.

Doel is om het zeewier biologisch te gaan telen onder gecontroleerde omstandigheden en als gecertificeerd Waddengoud product. In tegenstelling tot bij wildpluk wordt het milieu bij deze manier van telen niet belast.

Lees ook
Bakker van Vessem bakt brood met zeewier

Bakker van Vessem bakt brood met zeewier

Bakker Jos Huijbregts van Bakker van Vessem deed tijdens een reis door de provincie Zeeland inspiratie op voor een nieuw brood. Hiervoor gebruikt hij uitsluitend lokale producten, namelijk tarwe, quinoa en zeewier, en een klein beetje zout. Het handgemaakte busbrood wordt volgens de bakker gemaakt met de "alleroudste kneedprocessen, handverwerkt, lang...

Proef de zee

Proef de zee

In Proef de Zee vertellen Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering over hun passie: koken met zeewier met een eigentijdse inslag. Met nieuwe en bestaande combinaties met zeewier, aantrekkelijk en verrassend gepresenteerd. Alles is vegetarisch. Inspiratie haalden de dames uit hun reizen naar Japan en hun roots in Zeeland. Zeewiergebruik in Nederland...

Kwal op het menu

Kwal op het menu

De Britse supermarktketen Sainsbury’s publiceerde half mei het rapport ‘Future of Food’. Hierin staan voorspellingen voor het Britse voedingspatroon in 2025, 2050 en 2169. Op het gebied van voeding uit visserij en aquacultuur doet het rapport interessante voorspellingen. Uitbreiding van het menu Het rapport voorspelt dat in 2050 het menu qua vis sterk...