Zeven jaar goede vis bij 't Ailand

fileerlokaal-t-ailand-10

Onlangs was het feest bij 't Ailand in Lauwersoog. Het zevenjarig bestaan werd gevierd met muziek en taart. Wat begon met een marktkraam is uitgegroeid tot een bedrijf van boot tot bord: naast de marktkramen op de biologische markten in Utrecht en Amsterdam, hebben ze een restaurant, viswerkplaats én organiseren ze wadvistochten. Ze gaan elke week vissen met hun moederschip TS31, hun thuisbasis.

Het is een boel ballen in de lucht houden, het echtpaar Jan en Barbara Geertsema-Rodenburg werkt zeven dagen per week, maar hebben hun zaken goed georganiseerd. "Dat moet ook wel. Je moet ook goed voor jezelf zorgen, met voldoende rust en slaap. En goed eten."

“We hebben niet zozeer een dagritme, dan wel een weekritme”, vertelt Barbara. We staan op de Boerenmarkt in Utrecht op vrijdag en in Amsterdam op de Noordermarkt op zaterdag. Hun restaurant ’t Ailand in Lauwersoog is open van vrijdag tot en met zondag. Op de andere dagen wisselen de werkzaamheden, afhankelijk van weer en tij. Het vissen op zeebaars is altijd ’s nachts. En oesters rapen ze het liefst op dinsdagen. Dat gebeurt met de hand. Op maandag kunnen ze het wat rustiger aan doen.

In het restaurant wordt hun eigen gevangen vis geserveerd, zo'n 5 à 10 procent, de rest wordt ingekocht. Alleen 'Goede vis' staat op het menu. Alles wordt zelf gemaakt, met lokale producten. Het echtpaar Geertsema is aangesloten bij Goede Vissers en Slow Food, organisaties die zich inzetten voor duurzame visserij met respect voor zee en milieu.

Lees het hele artikel over 't Ailand in de speciale editie van Vismagazine met als thema Bedrijfsvoering. Deze is 13 november verschenen.

Meer lezen? Neem een abonnement.

 
Lees ook
Failissement garnalenhandelaar Telson

Failissement garnalenhandelaar Telson

Garnalenhandelaar Telson is failliet. Curator mr. Pieter Lettinga onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een doorstart of verkoop. Eerder moest het bedrijf al uitstel van betaling aanvragen. Dat meldt Visserijnieuws.

Expositie Het verdriet van Zoutkamp

Expositie Het verdriet van Zoutkamp

Vanaf 5 april is in het Visserijmuseum in Zoutkamp de tentoonstelling Het verdriet van Zoutkamp te bezichtigen. De tentoonstelling gaat over de gevolgen voor de vissers van de afsluiting van de Lauwerszee in 1969. Aan de hand van foto- en filmmateriaal wordt het leven van de vissers voor en na 1969 getoond.  "De vissers vonden de afsluiting indertijd...

Camerasysteem op garnalenafslagen

Camerasysteem op garnalenafslagen

Vanaf 11 december is er een innovatief systeem van cameratoezicht op de verwerking van garnalen op de afslag van Lauwersoog. Het systeem wordt door een onafhankelijke derde partij -Control Union Certifications- beheerd. In vervolgstappen wil de Brancheorganisatie Garnalen (BOG) samen met Control Union werken aan additionele functionaliteiten van het...