Zevende editie Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken

Premier Kampioenschap Oestersteken

Brasserie “De Vluchthaven” en Krijn Verwijs Yerseke B.V. organiseren op maandag 16 september samen het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken. Drie dagen later, op 19 september, wordt het oesterseizoen officieel geopend.

Deze wedstrijd vindt dit jaar voor zevende keer plaats. Het is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap oestersteken dat op zaterdag 28 september tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival plaats vindt. Bij het oestersteken moeten de oesterstekers zo snel en zorgvuldig mogelijk de oesters open maken. Bij de zorgvuldigheid wordt erop gelet dat er geen schelpgruis in de oester terecht komt.

Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken

Tijdens de eerste ronde van het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken moeten de Nederlandse kandidaten zo snel mogelijk 30 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze openen. De jury beoordeelt de deelnemers in Bruinisse op het openen van de oesters. Deelnemers kunnen pluspunten verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed is. Wanneer het oestervlees beschadigd is of er gruis/schilfers achterblijft krijgt de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten is de snelste tijd doorslaggevend. In de jury zitten Eva Verwijs van Krijn Verwijs Yerseke B.V. , oesterkwekers Jaap Muller of de heer Bol, en Wouter Kik van het nieuwe restaurant Codium uit Goes.

De beste deelnemers uit de eerste ronde gaan door naar de finale waar ze opnieuw 30 stuks Platte Grevelingen Oesters open moeten steken. Degene die dit het snelst doet en de oester zo min heeft mogelijk beschadigd, vertegenwoordigd Nederland in Galway tijdens het wereldkampioenschap oestersteken. Dit kampioenschap wordt dit jaar voor de 65ste keer in het Ierse Galway georganiseerd. Op zaterdag 28 september reist de Nederlandse winnaar naar Galway af om Nederland hier internationaal te vertegenwoordigen. Krijn Verwijs Yerseke B.V. verzorgd deze reis. 

Er bestaat nog de mogelijkheid om zich in te schrijven voor deze wedstrijd. Dit kan via: info@devluchthaven.nl of brasserievluchthaven@gmail.com. De deelnemers zijn professionals, werkzaam in de horeca, visserij en visverwerkende bedrijven. Voorwaarde voor deelname is dat men beschikbaar moet zijn om in het weekend van zaterdag 28 september naar het Ierse Galway af te reizen.

Programma

Het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken vindt plaats op maandag 16 september in bij Brasserie “De Vluchthaven”. Het programma ziet er als volgt uit. 

16.00 uur  Ontvangst deelnemers aan het NK oesterstekers + briefing
16.45 uur  Ontvangst genodigden en pers
17.00 uur  Voorrondes NK
17.30 uur  Finale
18.00 uur  Oester en wijn proeverij
18.30 uur  Walking dinner met muziek
19.00 uur  Einde programma

Meerdere kampioenschappen

Wereldwijd zijn er twee organisaties die zich bezig houden met het wereldkampioenschap oestersteken. Dat zijn Oyster Opening World Cup in Malmö (Zweden) en die van Galway International Oyster Festival (Ierland). In Zweden wordt dit evenement pas in de laatste negen jaar georganiseerd. Daarentegen bestaat Galway dit jaar voor de 65ste keer en heeft daarmee de grootste prestige.

Ga voor meer informatie over het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken naar de website of de facebookpagina.

Lees ook
De zesde editie van het NK Oestersteken

De zesde editie van het NK Oestersteken

Drie dagen voor de opening van het Belgisch en Nederlands oesterseizoen barst in Bruinisse op 17 september de strijd los om het Nederlands Kampioenschap Oestersteken. De winnaar van deze zesde editie vertegenwoordigt Nederland eind september tijdens het wereldkampioenschap in het Ierse Galway. Nederlands Kampioenschap Oestersteken Het Nederlands Kampioenschap...

Zeeuwse oesters op Amerikaans feestje

Zeeuwse oesters op Amerikaans feestje

4 juli, Independence Day voor de Amerikanen en dat werd gevierd in de gloednieuwe Amerikaanse ambassade in Den Haag/Wassenaar. Dit voorjaar werd het pand aan de Lange Voorhout in het centrum van Den Haag verruild voor een prachtig en duurzaam pand in een lommerrijke omgeving. Onder de ruim 700 genodigden was ook Vismagazine. Dit naar aanleiding van...

Oesterstekers gezocht!

Oesterstekers gezocht!

In mei starten de voorrondes voor het Nederlands Kampioenschap Oestersteken. Op Hemelvaartsdag gaan de eerste oesterstekers de strijd aan op het wijnfestival Villa’s culinaire wijntheater weekend in Haarlem-noord. Daarna volgen er nog twee voorrondes op 18 en 24 september. De beste vier van elke voorronde gaan door naar de finale op 9 oktober tijdens...