‘Zuiver wegen en alles in de Cloud scheelt veel geld’

26 augustus 2020 Xandra Veltman

Snel, veilig, betrouwbaar, hygiënisch en precies. Met minder mankracht kunnen werken, kosten besparen en eventuele financiële en menselijke risico’s voorkomen. Het zijn belangrijke thema’s in de visverwerkende industrie. Van vele kanten en op meerdere niveaus komt de industrie met antwoorden. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met het thema apparatuur met Robert Linssen van Penko Engineering.

Voorjaar 2020 brengt Penko Engineering BV uit Ede de deining-gecompenseerde kraanhaakweger op de markt. Die is vooral bestemd voor visfarmers die vanuit de kooien willen oogsten en zeker willen weten dat ze de juiste hoeveelheden binnen hijsen, vertelt salesmanager Robert Linssen. “We begonnen hiermee ooit, samen met Afak-techniek, op een fabrieksschip van een IJslandse reder. Zowel de deining als het trillen van de machines worden gecompenseerd en het scheelde enorm in de opbrengst. De afwijking was minder dan 1 procent.”

Penko is van oorsprong een weeg- en doseerbedrijf en de kraanhaak is nog steeds een van de speerpunten. Het bedrijf richt zich overwegend op foodprocessing. Inmiddels zit er patent op de deining-gecompenseerde kraanhaakweger. Hij is dan ook uniek, zegt Linssen enthousiast. “De weger kan tot vijftien graden slagzij compenseren. Omdat de weeginformatie gelijk in de I-Cloud komt, kun je op de boot, de farm en op het hoofdkantoor tegelijk zien wat er wordt binnengehaald. Je hoeft niet meer het teveel in te vriezen of weg te geven, en je hoeft niet een tweede keer te vangen als er te weinig is. Dat scheelt!”

Inmiddels hebben tonijnvissers zich gemeld; ze schieten vis onder water en hijsen hem daarna op. Als je aan de haak en op de display real-time ziet wat de tonijn weegt, voorkomt dat discussie tussen koper en visser over het aantal kilo’s. Immers, tonijn kost al gauw tien euro per kilo. Volgens Linssen kan de weger ook interessant zijn voor bijvoorbeeld kwekers in de Oosterschelde. “Hij kan aan een kraanhaak hangen. Momenteel is het draagvermogen tweeduizend kilo met een weegvermogen van duizend kilo.” Penko is verder actief in visprocessing met elektronica en software en heeft voor diverse visvoer- en visprocessing fabrieken weegmethoden geoptimaliseerd.

Dit is het tweede deel van deze rondvraag met het thema apparatuur. Volgende week verschijnt deel 3. Lees hier deel 1 terug. Abonnees van Vismagazine lezen de complete rondvraag online of in Vismagazine 1-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vismagazine en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw!

 

Altijd op de hoogte blijven?