Steekwoord archief: Foodlog

  • Schol

    Vissers boos over lager vangstquotum schol

    “Er zwommen nog nooit zoveel scholletjes in de Noordzee”, stellen Nederlandse vissers. Dat klopt ook, zocht de NRC uit. Toch gaat het vangstquotum omlaag. Het zit hem in de aanwas van jonge vis. Daarover maken biologen zich zorgen. Door Cécile Janssen – Foodlog Het gaat… Lees verder →

  • paling

    Vuile paling is foute boel

    Mensen die geregeld paling uit verontreinigde wateren eten, lopen een reëel gezondheidsrisico. Vooral dioxine doet kwaad. Belgische onderzoekers waarschuwen. In Nederland is commerciële palingvisserij in vervuild water verboden. Cécile Janssen – Foodlog Dat schreef ons toxicoloog Tinka Murk, naar aanleiding van het artikel over de… Lees verder →

  • Kleinere visjes in warmer zeewater

    De opwarming van het zeewater heeft gevolgen. Australische wetenschappers denken dat ondermeer de visstand verandert, Meer vis, minder soorten vis. En niet de vissen die mensen graag eten. Door Cecile Janssen – Foodlog Tegen het eind van deze eeuw zouden de “ratten en kakkerlakken” van… Lees verder →

  • Britten serveren EU olie bij de vis

    De Nederlandse pers heeft niet goed uitgelegd waarom de Britten een oud visserijverdrag opzegden. Dat zegt Hans Pollemans, oud-gediende uit de wereld van olie en gas. Hij legt uit waarom Engeland volgens hem terecht een streep door de London Fisheries Convention haalde. Door Hans Pollemans – Foodlog Opzegging van… Lees verder →

  • kweekzalm

    Wakker Dier wil welzijnsregels kweekzalm

    1

    In de afgelopen 9 maanden maakten de Nederlandse supermarkten ruim twee keer meer reclame op tv voor kweekzalm dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Van juli 2016 tot maart 2017 maakten Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus en Coop 6.500 keer reclame voor de visafdeling.… Lees verder →

  • Aanlandplicht

    Culinair Ontdekt: Aanlandplicht

    Nick Trachet ontdekt het nieuwe probleem in de visserij: de discard ban. Misdadig, zegt hij. Nick Trachet – Foodlog Wanneer u dit leest is de “Seafood Expo” op de Heizel alweer achter ons. Het evenement was aan zijn 25ste editie toe. Dit is de grootste… Lees verder →

  • Kookvis

    Kookboeken blijken risico voor volksgezondheid

    Gebruik jij bij het koken regelmatig een thermometer, of alleen als het recept dat zegt? En welke temperatuur is dan veilig? Uit onderzoek blijkt dat kookboeken nalatig zijn als het gaat om voedselveiligheidsadvies. Anneloes van Boven – Foodlog Kritiek op voedselveilige of gezonde adviezen in… Lees verder →

  • Olijfolie

    ‘Olijfolie niet nep maar vernaggeld’

    Het barst van de verhalen en geruchten over met koolzaad- en zonnebloemolie versneden olijfolie. Volgens Mike Adams zijn ze onzin, maar is de meeste olijfolie niettemin vernaggeld. Door Anneloes van Boven – Foodlog Over olijfolie is veel te doen. Voedselwetenschapper Mike Adams vindt dat het nieuws… Lees verder →