Actueel

Beperking visserij in natuurgebieden

1
121008 Beperking visserij VIBEG

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de afspraken die zijn gemaakt over beperking van visserij in Natura 2000-gebieden op de Noordzee. Dat heeft het ministerie van EL&I bekendgemaakt. Dit betekent dat de beperkingen voor visserij in de betrokken gebieden ook gelden voor buitenlandse vissers.

Voor staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) was dit een essentiële voorwaarde voor de uitvoering van het VIBEG-akkoord. “Dit is een belangrijke stap vooruit. Hiermee krijgen we een gelijk speelveld voor alle vissers. En het is ook goed nieuws voor de bescherming van de natuur in twee kwetsbare gebieden”, aldus de staatssecretaris. Het VIBEG-akkoord is de overeenkomst die de staatssecretaris in december 2011 heeft gesloten met het visserijbedrijfsleven en natuurbeschermingsorganisaties. VIBEG staat voor Visserij In Beschermde Gebieden.
Het akkoord heeft betrekking op de Natura 2000-gebieden de Noordzeekustzone van Bergen (Noord-Holland) tot Rottum en de Vlakte van de Raan in de zuidwestelijke delta tegen de grens met België aan. Met het VIBEG-akkoord wordt 25% van het gebied Noordzeekustzone verboden voor bodemomwoelende boomkorvisserij. In 2016 wordt dat voor beide gebieden een totaalverbod. Ook de garnalenvisserij wordt ingeperkt. In de Vlakte van de Raan zullen maatregelen worden genomen na onderzoek en overleg met betrokken partijen. Het akkoord is ondertekend door de Stichting de Noordzee, Natuurmonumenten, WNF, de Waddenvereniging, Productschap Vis, Visned, Vissersbond en het ministerie van EL&I.

1 reactie op “Beperking visserij in natuurgebieden

 1. Ruud Mattheijs zegt:

  Geweldig dat er steeds meer dwingende maatregelen genomen worden voor het ecologisch evenwicht in de zeeën en oceanen. Al besef ik goed dat iedere maatregel maar een druppel op een gloeiende plaat is.
  Hoe is anders mogelijk dat bijv. de tonijn met uitsterven bedrijgd wordt?
  Hopelijk reageren wij als mens nog positiever op deze situatie door onze consumptie maar vooral onze financiele resultaten daarop aan te willen passen!
  Zoeken naar alternatieve mogelijkheden blijft een enórme moeilijke uitdaging maar is denk ik de enige echte oplossing op lang termijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meer berichten

 • Stokvis bij Wouter Klootwijk

  In de eerste van de nieuwe serie afleveringen van De Wilde Keuken onderzoekt Wouter Klootwijk vanavond stokvis. Kabeljauw verandert in stokvis door hem te drogen te hangen. Een oude en beproefde manier van conserveren, waardoor kabeljauw ongeveer een jaar bewaard kan worden. In Noorwegen wordt… Lees verder →

  Visserij op de Lofoten
 • Prins & Dingemanse: niét onze mosselen

  1

  Directeur Anton van Oost van Prins & Dingemanse ontkent in de Provinciaal Zeeuwse Courant ten stelligste dat mensen ziek zijn geworden door mosselen van zijn bedrijf. Wel werkt hij nu mee aan een recall. “We zijn nu al 2 dagen aan het soebatten met de NVWA. We hebben inzichtelijk… Lees verder →

  121031 P&D ontkent besmette mosselen
 • Handkokkelvisserij krijgt MSC-certificaat

  De Nederlandse handkokkelvissers hebben het MSC certificaat voor duurzame visserij binnen gesleept. Nu mogen de kokkels het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen dat de traceerbaarheid van de vis naar een duurzame bron waarborgt. De kokkelvissers zijn aangesloten bij de Vereniging van handkokkelvissers ‘Op Handkracht Verder’… Lees verder →

  121031 kokkels MSC
 • Winnaars GaultMillau Awards 2013 bekend

  De voornaamste GaultMillau Awards 2013, Chef van het Jaar en Belofte van het Jaar, zijn in Maastricht uitgereikt. Chef van het Jaar werd Paul van de Bunt (De Leuf, Ubachsberg) en Belofte van het Jaar werd Jos Grootscholten (Perceel, Capelle a/d IJssel). GaultMillau constateert dat veel… Lees verder →

  121030 GaultMillau Award 2013
 • Onderzoek LEI naar visbranche Azië

  In opdracht van het CBI (Centrum tot Bevordering van de Import) heeft LEI Wageningen UR in een aantal specifieke Aziatische landen de mogelijkheden onderzocht of ondersteuning van het CBI kan bijdragen aan een duurzame groei van export naar de EU.  Het LEI heeft van de volgende… Lees verder →

  121030 Rapport LEI vis Azie
 • Nog steeds besmette vis in zee bij Fukushima

  Van de vis die in de zee bij de kerncentrale van het Japanse Fukushima zwemt, is nog steeds circa 40 procent radioactief en daardoor ongeschikt voor consumptie. Dat staat in een studie van marinebiologen, die is gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Science. De straling in… Lees verder →

  121029 Japanse vis nog steeds radioactief
 • Zeeuwse mosselboeren boos op Carrefour

  Een actie van de Belgische supermarktketen Carrefour rond Ierse biomosselen is Zeeuwse mosselboeren in het verkeerde keelgat geschoten. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. Op de verpakking staat dat het de eerste mossel ter wereld is dat dit label mag dragen. ‘Alsof onze mosselen milieuonvriendelijk… Lees verder →

  121026 Zeeuwse mosselboeren boos op Carrefour
 • Pulskorvisserij mag groeien

  Er kunnen nog meer Nederlandse vissers gaan vissen met de pulskor, het innovatieve vistuig voor het vangen van tong en schol. hebben de Europese visserijministers en de Europese Commissie overeenstemming bereikt, laat het minister van EL&I weten. Bij de onderhandelingen over de voorwaarden voor het… Lees verder →

  121025 pulskorvisserij mag groeien
 • Feest bij Vishuis Ede

  Het Vishuis in Ede bestond afgelopen zaterdag één jaar. Reden voor feest dus. Eigenaars Werner Koelewijn en Roland Muijs uit Spakenburg vierden dat met dezelfde acties die ze bij de opening een jaar geleden ook hadden. Werner Koelewijn vond het na zeventien jaar in de… Lees verder →

  121024 Vishuis Ede 1 jaar
 • Marqt presenteert tweede locatie in Rotterdam

  1

  De duurzame supermarkt Marqt maakt bekend ‘binnenkort’ een tweede Rotterdams filiaal te openen. Dat meldt Distrifood.nl. De vestiging komt aan de Bergse Dorpsstraat 103 in de wijk Hillegersberg. De eerste vestiging aan de Binnenrotte in de stad is op 18 oktober voor klanten geopend. Die… Lees verder →

  121024 Marqt Rotterdam
Naar archief →