Actueel

Topchefs proeven Abalone: kaviaar 2.0

121016 Abalone

De exclusieve zeeschelp abalone was tot voor kort vooral populair in Zuidoost-Azië. Nu ontwaakt ook Europa. De dieren zijn gek op kelp, een zeewier dat groeit aan de Ierse kusten. De kweek ervan neemt in Ierland een hoge vlucht. Een select gezelschap Nederlandse topchefs proefde dinsdag de abalone.

Waar kaviaar het zwarte goud is, is abalone het witte goud uit de zee. Maar anders dan kaviaar komt de zeeschelp van oorsprong vrijwel over de hele wereld voor. Ze zuigen zich vast op de rotsen met een gespierde poot. Deze is van veel soorten eetbaar en wordt beschouwd als delicatesse. De abalone is zeer exclusief en prijzig, vooral in Japan is de populariteit enorm. Het is een belangrijk ingrediënt in sashimi, het gerecht van verse, rauwe vis en schelpdieren. Ook in Chili, China en Korea staat abalone hoog op de lijst van exclusieve topproducten. Daarnaast groeit in de topkeukens van Europa de interesse, zo bleek vandaag tijdens de bijeenkomst van de Chefs’ Irish Beef Club in restaurant Kasteel Heemstede van chef de cuisine Andre van Doorn in Houten. “Abalone wordt in landen als China en Japan geserveerd bij bijzondere gebeurtenissen als een huwelijk”, zegt sterren-chef Erik van Loo (restaurant Parkheuvel). “Dat is niet voor niets. Wie abalone eet, doet zichzelf een retourtje hemel cadeau.” Andere aanwezige chefs als Wilco Berends, Jan Klein, Angelique Schmeinck en Marcel van Zomeren deelden zijn enthousiasme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *