Plus en M&S halen mosselen terug

9 december 2013

DEN HAAG - Plus Supermarkten en Marks & Spencer doen een recall van mosselen vanwege de aanwezigheid van de biotoxinen AZP en DSP. Die kunnen binnen enkele uren na consumptie misselijkheid, braken en diarree veroorzaken.

Van de verontreinigde mosselen zijn maar kleine hoeveelheden verkocht. Plus heeft minder dan 155 vacuümverpakkingen van deze mosselen in saus verkocht aan consumenten. Bij Marks & Spencer Food gaat het in totaal om 50 verkochte verpakkingen.

Bij Plus betreft de recall de mosselen in witte wijnsaus, bij Marks & Spencer om mosselen in knoflook, mosselen in witte wijn en de mosselen en venusschelpen.

Ierse mosselen

Uit de melding in het Europese waarschuwingssysteem valt op te maken dat het om Ierse koelverse mosselen gaat die in Nederland zijn verwerkt. De melding is gedaan door de UK naar aanleiding van klachten van consumenten. Naast Groot-Brittannië en Nederland zijn de mosselen verkocht in Ierland zelf, Tsjechië, Oostenrijk en Frankrijk.

E. coli

Er zijn in 2013 in het Rapid Alert-systeem (RASFF) 34 meldingen gedaan over grensoverschrijdende incidenten met mosselen. Van de andere 33 gevallen was er in 12 sprake van biotoxinen en in 17 gevallen van bacteriologische verontreiniging: 16 keer E. coli en 1 keer Salmonella. Ook werd één keer het virus Hepatitus A aangetroffen. Bovendien werd één keer het giftige cadmium aangetoond. In één geval was er sprake geweest van illegale visserij (en dus geen controle op de veiligheid) en eenmaal was er een uitbraak van ziekte zonder dat de oorzaak werd omschreven.

De mosselen met E.coli waren in 10 gevallen afkomstig uit Spanje, de mosselen waarin biotoxinen zaten, hadden in 5 gevallen Spanje als oorsprong. Mosselen uit Nederland waren één keer besmet met E.coli en één keer met Salmonella.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?