Schuldenlast deed Heiploeg de das om

28 januari 2014

Volgens de curator van Heiploeg, Dorhout Advocaten, was het de forse schuldenlast die het bedrijf uiteindelijk de das om deed. De Nederlandse productieactiviteiten van Heiploeg verkeerden al langere tijd in zwaar weer.

Heiploeg had een schuld van meer dan 130  miljoen euro uitstaan bij een bankenconsortium van Rabobank Stad- en Midden Groningen, Rabo Nederland, ABN Amro Bank en Landsbanki.

Daar kwam de boete van ruim 27 miljoen euro die de Europese Unie Heiploeg oplegde voor kartelafspraken over garnalenprijzen nog eens bovenop. Deze boete moest uiterlijk vandaag, dinsdag 28 januari, zijn voldaan. Heiploeg was weliswaar in beroep gegaan tegen de boete, maar dat beroep had geen schorsende werking: de boete moest dus gewoon betaald worden.

Daarnaast had Heiploeg last van de economische crisis, waardoor de vraag naar garnalen afnam, vooral in Zuid Europa. Ook kwamen er de laatste jaren nieuwe spelers op de garnalenmarkt, met name uit de mosselsector, en bedongen supermarkten steeds lagere inkoopprijzen.

P&P

In december werd besloten een koper te zoeken voor Heiploeg Nederland. Drie partijen hebben een bod uitgebracht op het bedrijf. Parlevliet & Van der Plas werd uiteindelijk de nieuwe eigenaar. Het bedrag dat Parlevliet & Van der Plas betalen voor de activiteiten van Heiploeg gaan overigens ‘voor het overgrote deel’ naar de banken. Over de hoogte van de koopsom wil de curator niets kwijt.

Het is nog niet bekend of het beroep tegen de Brusselse boete door P&P wordt voortgezet.

Klap voor Groningen

Het faillissement van Heiploeg is een zware klap voor de provincie. Eind vorig jaar vroeg aluminiumverwerker Aldel in Delfzijl al een faillissement aan. Positief voor de provincie is de investeringsbereidheid van bedrijven in de Eemshaven.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?