Makreelvisserij in touw voor MSC-herbeoordeling

14 juli 2014

Ruim 700 vissersboten die op makreel vissen hebben een start gemaakt voor MSC -herbeoordeling. Dat heeft de MSC bekendgemaakt. De vissersboten zijn zowel kleine kustvaarders als grote pelagische trawlers. In 2013 vingen zij met elkaar 450.000 ton makreel, ongeveer 83% van de door de ICES geadviseerde quota.

Minsa

De internationale visserijen hebben zich verenigd tot de Mackerel Industry Northern Sustainability Alliance (MINSA), met de bedoeling een antwoord te kunnen geven op het geschil rond de makreelvangst in het Noordoostelijke deel van de Atlantische oceaan. De reden voor het geschil is de voortdurende overschrijding van de totaal toegestane vangst (TAC) voor het Noordoost-Atlantische makreelbestand, wat in april 2012 heeft geleid tot de opschorting van de MSC-certificeringen van alle makreelvisserijen die in het Noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan vissen. De stap om de boten van de leden in één audit aan te bieden, onderstreept het feit dat de visserijen erop vertrouwen dat het geschil zal worden opgelost.

Ian Gatt, van de Scottish Pelagic Sustainability Group en coördinator van MINSA, zegt: “De MINSA levert een geweldige inspanning om tot een gezamenlijke certificering te komen van wat het meest waardevolle visbestand van de Noordoostelijke Atlantische oceaan is. Nooit eerder werd er aan deze kant van de Atlantische oceaan op een dergelijke schaal samengewerkt.

“Deze internationale samenwerking is een fantastisch antwoord op een uitdagende situatie,” aldus Camiel Derichs, MSC Director Europe. “Door de samenwerking verbetert het beheer van de visserij. Bovendien levert het een aanzienlijke kostenbesparing op bij de beoordeling ten opzichte van de MSC-standaard. i

Altijd op de hoogte blijven?