Wedstrijd Slikslederijden op de Waddenzee

29 september 2014

Om de slikslede weer onder de aandacht te brengen, organiseert proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog op zondag 5 oktober een sliksledewedstrijd met de kraites van Vaszlovszky. Dat gebeurt in het kader van de Dag van de Regio. Eeuwen geleden maakten ambachtelijke wadvissers al gebruik van de slikslede. Al sleeënd over het slik verplaatsten ze zich snel over het drooggevallen wad om fuiken leeg te halen. Piet Kolthof, bijgenaamd Pie Tidde uit Hongerige Wolf , was de laatste traditionele visser die de slikslede, ook wel kraite genoemd, gebruikte in de Dollard. Zijn vriend en visserman Karel Vaszlovszky uit Winsum (Gr.) nam de sliksleden van Piet over en besloot ze historisch verantwoord na te bouwen met het idee dat ze ook nu nog goed inzetbaar zijn bij sommige vormen van traditionele Wadkustvisserij zoals vissen met staande netten, kubben en fuiken.

Wadvis- en oestertochten

Goede Vissers Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van proeflokaal ’t Ailand en visserijbedrijf TS31 Internos zijn samen met het streekkeurmerk Waddengoud dit voorjaar het project ‘Vakmanschap in de kustvisserij’ gestart. Dit behelst een meerjarige campagne waarbinnen ze diverse activiteiten organiseren voor behoud van kennis en vakmanschap van de traditionele visserij op het Wad. Zo waren er dit voorjaar een reeks wadvis- en oestertochten en nu deze stoere sliksledewedstrijd. “We hebben het zelf al even geprobeerd en tot onze verbazing gaat het sleeën over slik best snel. We zijn van plan om de slee ook in onze visserij te gebruiken. Ideaal voor bij het lichten van de krabbenfuiken en bij het oesters rapen bijvoorbeeld”, aldus Barbara Geertsema.

Wedstrijd

De wedstrijd vindt plaats op zondag 5 oktober tussen 13.00 en 15.00 uur bij laag water. Instructie voor de deelnemers is om 12.30 uur bij ’t Ailand in Lauwersoog (Haven 49a). Het wedstrijdparcours gaat vanaf de dijk achter 't Ailand naar een fuik en weer terug. Deelnemers moeten de vangst uit de fuik ophalen en naar de kant brengen. In meerdere heats strijden deelnemers tegen elkaar. Voor de deelnemers zijn waadpakken aanwezig. Deelname kost €5,- per persoon (vanaf 12 jaar), inclusief warme soep met brood na afloop.

Inschrijven voor deelname kan ter plaatse tot 12.30 uur. Vooraf inschrijven kan door een mail te sturen naar wadvistochten@goedevissers.nl .

Altijd op de hoogte blijven?