Kamerleden bij palingredding waterkrachtcentrale Maurik

13 oktober 2014

Bij de waterkrachtcentrale in Maurik is gedemonstreerd hoe beroepsvissers grote aantallen palingen vangen en voorbij de centrale veilig weer uitzetten. De demonstratie, afgelopen vrijdag 10 oktober, werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de Tweede kamer, ministeries, natuur- en milieuorganisaties, energiemaatschappijen en sportvissers.

Nuon

De waterkrachtcentrales van Nuon bij Maurik en Alphen (Brabant) zijn door Imares (Wageningen UR) aangewezen als de belangrijkste barrières voor migrerende paling in Nederland. Visserijbedrijf Frans Komen vangt de paling hier voor de turbines van de centrale op en zet ze erachter weer uit. Het project Paling Over De Dijk wordt gecoördineerd door DUPAN. Financiering vindt plaats uit het Duurzaam Paling Fonds en door Nuon. Ook in Friesland wordt het project uitgevoerd bij vier gemalen. Daar wordt het project medegefinancierd door het Wetterskip Fryslân. Het project loopt vanaf 15 augustus tot eind november 2014 in de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Friesland. De palingvangsten worden gecontroleerd en geregistreerd door controleurs van hengelsportverenigingen.

In Maurik en Lith werkt de Stichting DUPAN samen met Nuon. Vanuit de Combinatie van Beroepsvissers werken mee: Visserijbedrijf Komen, Theo van de Zanden en Visserijservice Nederland. Vanuit de sportvisserij werken mee: Hengelsportvereniging Het Snoekje Maurik, Hengelsportfederatie Midden Nederland, Sportvisserij Zuidwest Nederland.

In Friesland werkt DUPAN samen met Wetterskip Fryslân. In de uitvoering wordt samengewerkt met Sportvisserij Fryslân.

 

Paling over de dijk

In de periode september tot en met november 2014 wordt in drie provincies het project ‘Paling Over De Dijk’ uitgevoerd. Met dit project wordt de groei van de palingstand in Nederland gestimuleerd. Beroepsvissers vangen geslachtsrijpe palingen vlak voor de pompen van gemalen en turbines van WKC’s weg en zetten deze achter deze waterbarrières weer uit, waardoor ze naar open zee kunnen. Tot nu toe zijn er meer dan 2.000 geslachtsrijpe palingen langs de waterkrachtcentrales geholpen. In de oceaan krijgen de palingen elk miljoenen jongen. Daardoor komt er uiteindelijk weer meer jonge paling in Nederland.

De gezamenlijke gebruikers en beheerders van het Nederlandse binnenwater (beroepsvissers, sportvissers, energiebedrijven, waterschappen, provincies) zijn bezorgd over de lage stand van paling in de binnenwateren van Nederland. Zolang de waterbarrières niet zijn aangepast en paling er zelf niet langs kan, wordt met het project ‘Paling Over De Dijk’ een belangrijke bijdrage geleverd aan de groei van de palingstand. Beeld: Norbert Jeronimus.

Altijd op de hoogte blijven?