Nieuwjaarsreceptie Dupan: 'Bewogen jaar'

21 januari 2015

Stichting Duurzame Palingsector Nederland,DUPAN, heeft zijn eerste nieuwjaarsreceptie gehouden. In een van de gebouwen van de Wageningen Universiteit, waar de DUPAN ook kantoor houdt, ontving de organisatie op 21 januari vertegenwoordigers vanuit de sector, het ministerie, de visserij en sportvisserij Nederland. Voorzitter Alex Koelewijn gaf in zijn nieuwjaarstoespraak aan dat 2014 een bewogen jaar is geweest voor zijn organisatie. “Na het verdwijnen van het Productschap Vis heeft DUPAN voor het eerst in opdracht van het ministerie de uitzet van glasaal en pootaal verzorgd. De Nederlandse binnenwateren werden het afgelopen jaar miljoenen jonge palingen rijker.”

 

Vrije migratie

Ook in 2015 blijft DUPAN de handen uit de mouwen steken, aldus Koelewijn. “Zonder hulp redt de paling het niet. Ik doe dan ook een oproep aan de sector en alle aanwezigen om Paling over de dijk en Glasaal over de dijk dit jaar op grotere schaal uit te voeren.”

DUPAN wil in 2015 verder bouwen aan vrije migratie voor de paling, aldus Alex Koelewijn. “Dat is noodzakelijk voor de toekomst van onze paling en de verduurzaming van de palingsector. Ook dt jaar zullen we glasaal en schieraal over de dijken helpen. En ook dit jaar zal het Duurzaam Palingfonds ingezet worden om de paling in Nederland te helpen.”

 

Vijfjarig bestaan

Op 1 juni van dit jaar bestaat DUPAN al weer vijf jaar, aldus Koelewijn. “Een periode waarin we hebben gezorgd voor een gedegen samenwerking tussen visserij, kwekerij, handel en verwerking. Veel is er door de sector geïnvesteerd om de palingstand te verbeteren. Die samenwerking zorgt ervoor dat we met concrete projecten kunnen werken aan de verbetering van de palingstand. En dat zullen we ook in de toekomst blijven doen!”

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven?