Scholstripmachine getest op MDV-pilotschip

28 januari 2015

De scholstripmachine van de firma Leba uit Enkhuizen is testklaar. De machine zal haar duurzaamheidstest ondergaan op het MDV-schip dat aanstaande vrijdag te water wordt gelaten en op 15 mei van dit jaar in de vaart komt.

Tijdens de visserijbeurs op Urk van oktober vorig jaar gaf Leba Metaalbewerking uit Enkhuizen een preview van de Leba-scholstripmachine, die in samenwerking met Stichting Masterplan Duurzame Visserij wordt ontwikkeld. Leba is al sinds de jaren ‘70 actief met de engineering, productie en doorontwikkeling van een stripmachine. Het nieuwe prototype van de Leba-scholstripmachine is een compacte machine van 1,40mx1,40mx1,40m die werkt op basis van elektromechanische aandrijving. Op een ronddraaiend plateau worden de schollen handmatig ingevoerd. De schol wordt voorzien van gaten en vervolgens worden de ingewanden eruit gespoeld. Door de optimale combinatie van de diverse technieken kan één persoon 1800 schollen per uur verwerken.

 

Testen op zee

De Leba-scholstripmachine zal uitvoerig getest worden op prestaties en nauwkeurigheid. Na de eerste testfase zal de machine aan boord van het nieuwe MDV-schip worden geplaatst, dat aanstaande vrijdag in Rotterdam te water wordt gelaten. Het doel van deze tweede en tevens laatste testfase is om de technische duurzaamheid vast te stellen onder realistische omstandigheden, evenals het controleren van een constante stripkwaliteit en het fileerrendement. Als ook deze laatste fase volledig is afgerond, start Leba met de productie en zal de machine beschikbaar zijn voor de markt.

 

MDV schip

Het MDV (Masterplan Duurzame Visserij) pilot schip, gebouwd in opdracht van de Urker families Kramer en Romkes door Hoekman Shipbuilding en Padmos, wordt aanstaande vrijdag, 30 januari, in Rotterdam te water gelaten. Het zal daarna naar Urk varen waar het verder wordt afgebouwd. Op het MDV-schip worden alle op dit moment beschikbare duurzame visserijtechnieken de komende jaren getest. Ook de scholstripmachine maakt deel uit van dit testprogramma.

 

Meer over het MDV schip in Vismagazine nummer 2.

 

Altijd op de hoogte blijven?