Vissers en handelaren op de step

8 april 2015

Op 23 en 24 maart vond een tweedaagse excursie voor vissers en handelaren plaats met als thema: een kijkje in de visketen. Deze excursie was een initiatief van Kadergroep Visketen en het Jongerennetwerk Visserij, georganiseerd door ProSea. Op de eerste excursiedag woonde de visketengroep de Food Professional Day in Wageningen bij, die dit jaar in het teken stond van vis, zee en aquacultuur. Op de tweede dag bezochten de deelnemende vissers de handelaren een aantal locaties in Amsterdam waar op verschillende manieren vis verkocht werd.

Tijdens de Food Professional Day in Wageningen werd vooral inspiratie opgedaan. In Amsterdam ging de groep vissers en handelaren de volgende dag in gesprek over de inspiratie uit Wageningen. Op de step, wat het ideale vervoersmiddel door de binnenstad van Amsterdam bleek te zijn, bezochten de deelnemers vervolgens locaties zoals de Food Hallen, Vishandel Tel, Marqt en Franks Smokehouse.

 

Trends in de visketen

Het kijkje in de visketen leidde tot de algemene ontdekking dat deze heel snel verandert. Vis(serij)ondernemers moeten trends in de visketen nauw in de gaten houden en daar flexibel en innovatief op inspelen. Weten wat je klant wil is daarbij cruciaal. Consumenten blijken duurzaam, eerlijk, verantwoord voedsel en 'kopen met een goed gevoel’ steeds belangrijker te vinden.

Inspelen op veranderingen in de visketen zal waarschijnlijk gaan leiden tot meer diversificatie in de keten, door het ontstaan van een verscheidenheid aan innovatieve concepten. Ook zullen samenwerkingsverbanden in de keten veranderen, bijvoorbeeld in de vorm van kortere, meer integrale ketenmodellen.

 

Discussie

In de afsluitende discussie waren vissers en handelaren het eens over de toegevoegde waarde van de Kadergroep Visketen voor de verbeterde uitwisseling van kennis en ideeën in de keten. Mogelijk kan de Kadergroep een online platform ontwikkelen waar potentiële business partners vanuit de hele visketen elkaar kunnen ontmoeten en zaken kunnen doen. Daarbij zijn workshops waarin vissers en handelaren elkaar eerst persoonlijk ontmoeten een cruciale eerste stap.

Met dank aan Marieke Verweij, Prosea.

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven?