Vissersbond brengt keien Greenpeace weer aan wal

16 juni 2015

Vandaag, 16 juni, heeft een bergingsschip in opdracht van de Nederlandse Vissersbond een hoeveelheid zware keien aan wal gebracht die eerder door Greenpeace in zee waren gedumpt. Voor de veiligheid van de vissers wordt mogelijke vervolging door de rechter van de activisten niet langer afgewacht.

 

Kort geding

De Nederlandse Vissersbond wacht niet op de uitspraak van het kort geding dat komende week dient tegen Greenpeace. De milieu-organisatie dumpte eerder grote zwerfkeien in zee om met die actie af te dwingen dat het zeegebied de Klaverbank wordt aangewezen als beschermd gebied. ”Het is niet acceptabel dat grote keien op de zeebodem een gevaar vormen voor vissersschepen en hun bemanning”, aldus Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. ‘We wachten daarom niet af tot het Openbaar Ministerie overgaat tot strafrechtelijke vervolging van Greenpeace. Wij ruimen ze zelf op.’

 

Risico’s

Het Openbaar Ministerie heeft ruim 500 aangiftes vanuit de vissector ontvangen tegen Greenpeace voor het opzettelijk vernielen, beschadigen en onbruikbaar maken van de zeebodem van de Klaverbank door het storten van grote keien. Voor het belemmeren van de bedrijfsvoering van vissers in het gebied en het risico op schade aan materieel en letsel van schip en bemanning. Een kei van duizend kilogram of meer die terecht komt in een visnet veroorzaakt schade aan het net en de vangst. Als het net met de kei vervolgens aan boord wordt gehesen is er risico op persoonlijk letsel van de bemanning. Het gaat wel om heel zware keien waar het schip en de bemanning niet op berekend zijn. Een gevaar van kapseizen bestaat als een vistuig achter een grote kei blijft haken wat desastreuze gevolgen kan hebben voor schip en bemanning. “Daarom hebben we een bergingsschip opdracht gegeven tot het opsporen en bergen van de keien. Veiligheid voorop voor onze vissers!” aldus de voorman van de beroepsvissers.

 

Greenpeace

De Klaverbank is door het Ministerie van Economische Zaken aangewezen als natuurgebied in het kader van Natura 2000. Op dit moment wordt gewerkt aan een pakket van maatregelen om de natuur in het gebied te beschermen. Net als in andere Natura 2000 gebieden zoals de Noordzeekustzone en de Waddenzee betekent dit beperkingen voor de beroepsvisserij. Overheid, beroepsvisserij en welwillende ngo’s maken hierover afspraken. Greenpeace behoort niet tot die ngo’s en blijkt niet bereid om op constructieve wijze een bijdrage te leveren aan het beschermen van de natuur op de Klaverbank. Staatssecretaris Sharon Dijksma, verantwoordelijk voor visserij, zegt hierover in haar brief aan de Tweede Kamer: “Het voeren van actie is een geoorloofd instrument, mits daarbij de grenzen van veiligheid niet worden overschreden. Los van het mogelijke gevaar voor de vissers acht ik deze actie contraproductief en gezien mijn inzet om de Klaverbank aan te wijzen als beschermd natuurgebied overbodig.”

 

Visbestanden

Het gaat overigens goed met de visbestanden in de Noordzee. Recent onderzoek uitgevoerd door onafhankelijke visserijbiologen van ICES in opdracht van de Europese Commissie toont aan dat 50 procent van de visbestanden in het Noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan, Oostzee en de Noordzee duurzaam worden bevist volgens het principe van Maximale Duurzame Oogst (Maximum Sustainable Yield of MSY). Dat geldt ook voor de visbestanden tong en schol waar de Nederlandse kottervloot gericht op vist.

Greenpeace dumpte in 2011 ook al grote stenen en houten zeepaarden op de zeebodem.

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven?