Visafslag Lauwersoog sluit zich aan bij Pefa

12 oktober 2015

Visafslag Lauwersoog gaat onderdeel uitmaken van het internationale online-veilsysteem pefa.com. Vanaf 4 januari 2016 worden vis en schaaldieren aangeland in het Groningse Lauwersoog via ‘s werelds grootste marktplaats voor vis verhandeld. Lauwersoog, de belangrijkste garnalenhaven van Nederland, krijgt hiermee toegang tot een grote groep internationale kopers. Het aantal veilingen uit dat via pefa.com hun vis, schaal- en schelpdieren verkoopt komt hiermee op veertien.

Garnalen

Visafslag Lauwersoog is de grootste garnalenafslag van Nederland. De omzet betrof in 2014 ruim 18 miljoen euro, waarvan 72 procent afkomstig was uit de aanvoer van Noordzeegarnalen. Momenteel verkopen meer dan 100 kotters hun vangst via de veiling in Lauwersoog aan zo’n 60 kopers. Met de toetreding tot het online-veilsysteem pefa.com wordt het koperspotentieel meer dan verdrievoudigd.

Mosselen

Pefa is momenteel ook in gesprek met de mosselveiling in Yerseke over aansluiting. Omdat de verkoop in Yerseke via inschrijving verloopt en niet via de veilingklok, komt er een apart systeem voor de mosselen. De organisatie verwacht dit begin 2016 gereed te hebben. Met de mossel-uitbreiding groeit de Pefa-omzet in 2016 naar 300 miljoen euro.

Groei Pefa

Pefa.com is in 2008 van start gegaan en bestaat inmiddels uit veilingen in Nederland, Zweden, Denemarken en Italië. In 2014 verhandelde pefa.com 62 miljoen kilo vis tegen een waarde van 197 miljoen euro. Dat gebeurde via 550.000 transacties. Zo’n 65 procent van de transacties vindt op afstand plaats - dus vanachter de computer en via de vorige geïntroduceerde veilingapp - en 35 procent in de mijnzalen van de aangesloten veilingen.

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven?