Spakenburger Alex Koelewijn is, samen met zijn broer Peter, eigenaar van ‘Spakenburg Paling’. Daar rookt hij o.a. paling, zalm en forel. Smaak, duurzaamheid en kwaliteit staan daarbij voorop. Om de beste smaak te realiseren, kiest hij voor topkwaliteit vis en de traditionele methode van roken met hout, zonder toevoeging van water. ‘Gerookt met hout, vuur en liefde’ is zijn motto. Vis roken op deze wijze is zeer ambachtelijk en levert een heerlijk smaakvol product op. Daarnaast zet Alex zich in voor een verduurzaming van de palingsector en is hij oprichter van Stichting Dupan.
Alex Koelewijn (Utrecht) en Jan en Miranda Bout (Zeeland) zijn nieuwe provinciale Helden van de Smaak en dingen mee naar de titel Held van de Smaak 2015. Alex Koelewijn en Jan en Miranda Bout zullen hun provincie vertegenwoordigen bij de landelijke Held van de Smaak verkiezing die op vrijdag 11 september in Leeuwarden plaatsvindt. Leeuwarden is Hoofdstad van de Smaak 2015. De landelijke verkiezing is tevens de start van de Week van de Smaak, die wordt gehouden van 12 t/m 20 september 2015.