Weer provinciale Helden van de Smaak bekend

11 augustus 2015

Groningen en Noord-Holland hebben hun provinciale Helden van de Smaak gekozen. In Groningen zijn Jan en Barbara geertsema-Rodenburg van 't Ailand uitverkozen en in Noord-Holland ging Theo Rekelhof met de eer strijken.

De Week van de Smaak (12-20 sept.) heeft dit jaar als thema vis, schaal- en schelpdieren. In elke provincie wordt een Held van de Smaak gekozen, die meedingt naar de titel Held van de Smaak 2015. In de Week van de Smaak wordt uit de 12 provinciale Helden de Landelijke Held van de Smaak 2015 gekozen .

Jan en Barbara Geertsema (Groningen)

Jan en Barbara Geertsema van 't Ailand in Lauwersoogzorgen voor een korte keten van vis naar het bord. Een eerlijk gevangen vis die op traditionele wijze met staand want uit het water komt, vers, alleen in het seizoen gevangen. De vis zit maar heel kort in het net, wordt direct binnen gehaald en met zorg aan boord gebracht, aldus de jury in Groningen. "Barbara en Jan laten zetten zich in om het ambacht van de staand want visserij door te geven aan de volgende generatie. In proeflokaal ’t Ailand inspireren ze jonge werknemers die betrokken raken bij de Waddenzee vissers. Ze zijn de Slow Food beweging van top tot teen, van vin tot staart”, aldus de juryvoorzitter H.J.Kieft.

Theo Rekelhof (Noord-Holland)

Theo Rekelhof van Visserijbedrijf Rekelhof in Kudelstaart werd verkozen tot Held van de Smaak Noord-Holland. Hij liet drie andere genomineerden achter zich. Dat waren de op Texel gevestigde garnalenvissers Anita en Erik Kalf van de TX65, die de hele keten, van de vangst tot en met het pellen en de verkoop van de garnalen, in eigen beheerhebben. Dilvis uit Akersloot en De Zeeverse Vismarkt in Den Oever waren de andere twee genomineerden. Een vakjury in Noord-Holland werd geleid door Gerrit Kraak, bestuurslid van de Nederlandse Vissersbond.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?