Bezwaar vissers tegen windmolens afgewezen

25 mei 2012

De Nederlandse vissers zijn teleurgesteld in de uitspraak van de Raad van State over toestemming voor de plaatsing van windmolens op zee. De Raad van State heeft bepaald dat de geplande windmolenparken op de Noordzee geen belemmering zijn voor de bestaande gebruikers van de zee; de vissers. De vissers hadden bezwaar aangetekend en voelen zich benadeeld, omdat de molenparken precies in goede visgebieden zullen verrijzen, met als gevolg dat vissers daar niet meer mogen varen. Er zijn vele medegebruikers van de Noordzee, scheepvaart, zandwinning, natuurgebieden en daarbij komen nu nog eens vele windmolens, vinden de vissers.

Het Productschap Vis heeft eerder een procedure gestart tegen de aanvragers van vergunningen voor twaalf windturbineparken op de Noordzee. De vissector voelt zich als oudste gebruiker van de Noordzee nu door de uitspraak van de Raad van State opzij gezet.

De vissector is van mening dat onvoldoende onderzoek is gedaan naar de effecten op vislarven en het effect van geluid onder water op vissen. Bovendien is er geen afdoende nadeelcompensatieregeling. De visserij heeft steeds bedongen dat de overheid op zoek moet gaan naar andere plekken voor de bouw van de windmolenparken, waar meer recht gedaan wordt aan de visserijbelangen. Nu de bouw van de parken doorgang kan vinden, vinden de vissers dat daar een schadevergoeding tegenover moet staan.

Altijd op de hoogte blijven?