Stralende Vlaggetjesdag Urk

21 mei 2012

“Een dagje Urk doet je alle sores vergeten.” Een uitspraak van Henk Bleker afgelopen zaterdag tijdens de Dag van de Nederlandse Zeevisserij op Urk. Tevens Vlaggetjesdag in het vissersdorp. En met het prachtige weer was het inderdaad genieten tussen de vele kraampjes, allerhande visattributen en prachtig versierde vissersboten in de haven. Klandizie genoeg.

Verwelkomd door burgemeester Jaap Kroon (CDA) en Miss Noordzee 2012, Jeanette de Boer, was er een officieel gedeelte door het Productschap Vis. Interim voorzitter Bart Bruggeman van het PVis sprak over een eigen Lente-akkoord door beide evenementen op Urk op dezelfde dag te houden. Burgemeester Jaap Kroon benadrukte het belang van de (schol)visserij voor Urk. Van een verdeelde, wantrouwende en behoudende sector die hij bij zijn aantreden aantrof is nu een omslag gemaakt naar vertrouwen, duurzaamheid en overlevingskracht.

Ook staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) sprak in zijn toespraak over het belang van duurzaamheid en toekomstgericht denken en handelen. Kern in zijn betoog was ‘samenwerking’. Europa bepaalt de kaders, hetgeen logisch is omdat de meeste zeeën door meerdere landen worden bevist en beheerd.

De Blueports (begin mei werd die van Urk opgericht en onlangs ook in Den Oever) zorgen voor een goede infrastructuur van de visserij en kunnen rekenen op overheidssteun, aldus Bleker.

Innovatie in de visserij werd mede duidelijk door de Vis-app die de Nederlandse Vissersbond in samenwerking met het Nederlands Visbureau heeft ontwikkeld. VIS! staat van alles over vis, visserij en recepten. is te downloaden op de mobiele telefoon. Meer informatie is te vinden op www.nlvis.nl.

Verder is de kadergroep Visketen actief om een fris geluid uit de vissector te laten horen. De kadergroep wil een platform zijn vooral voor jongeren in de gehele vissector. Zie www.kadergroepvisketen.nl.

Aan het einde van de morgen werden de Productschapsprijzen  uitgereikt aan de bemanning van de boten die in 2011 de best verzorgde vis aan wal brachten. Henk Bleker reikte de prijzen uit aan respectievelijk de OD6 Zeldenrust (boten > 1500 pk), garnalenkotter WR291 Esther Jenke en de UK24 Zuiderkruis (boten < 1500 pk). Vooral de winst van een Urker vissersboot zorgde voor een groot applaus.

De vlootschouw ’s middags vanuit de haven van Urk was een vrolijk gebeuren met veel versierde vissersboten die vanuit de haven al toeterend een rondje over het IJsselmeer maakten. Bezoekers van Vlaggetjesdag konden meevaren op de kotters en velen maakten van deze gelegenheid dankbaar gebruik. Tussen de boten door voer de KNRM, die de opbrengst van het eerste kistje mei-schol had gekregen, een bedrag van € 63.000.

Altijd op de hoogte blijven?