Mosselseizoen geopend

16 juli 2014

Het mosselseizoen is vandaag, 16 juli, feestelijk en zonnig geopend op de mosselkotter YE72 in Yerseke. De boot voer een stuk de Oosterschelde op om de eerste oogst bodemmosselen op te vissen.

De genodigde pers werd eerst ontvangen in het gebouw van de mosselveiling door Christine Fijnaut en Nathalie Koert. Zij verzorgen tegenwoordig de mosselpromotie onder de vlag van het nieuwe Nederlands Mosselbureau, dat is opgericht met steun van de mosselsector zelf toen het Productschap Vis vorig jaar werd opgeheven. "Dat deden we eigenlijk altijd al, maar nu zijn we zelfstandig. En de mosselsector wilde door met de mosselpromotie", aldus Christine Fijnaut.

Klein, maar goed gevuld

"Kleine schelp, goed gevuld", was de algemene indruk van de eerste oogst nieuwe mosselen, die na een tocht van drie kwartier op de Oosterschelde van een perceel van vader en zoon Steketee werd opgevist. "We hadden verwacht, nee, gehoopt, dat de schelp iets groter zou zijn, maar dat is de natuur, hè", aldus Jos Steketee.

Mosselkweker Julien Barbé vult aan: "Het is van zoveel factoren afhankelijk: voedselvoorziening, temperatuur. Maar ik ben blij, dat we twee weken gewacht hebben, de schelp is nu goed gevuld.

Collega Leon Praet vindt het niet erg dat de mossel wat kleiner is. "Het is een trend, een kleinere mossel. Er komen bijvoorbeeld steeds meer eetcafé's. Daar kun je wat goedkoper eten. Mensen zijn ook bewuster over wat ze eten."

Edwin Vinke

Sterrenchef Edwin Vinke van restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat, gaat direct aan de slag met de eerste mosseloogst. Hij bereidt een klein gerechtje met kleine mosseltjes, nog mosselzaad, met een knipoog naar de kleine mosselen van dit seizoen. In de schelp ligt verder een puree van wortel, gekookt in mosselvocht met een beetje citrus, wat zeekraal en lamsoor. Allemaal streekproducten, waar de Zeeuwse topkok bekend om staat. Daarnaast kan iedereen zich tegoed doen aan een pannetje gekookte mosselen.

België en Frankrijk

Het familiebedrijf van de Steketees is SKAL-gecertificeerd, voor betrouwbare biologische producten. Hiermee wil het bedrijf laten zien, dat het duurzaam mosselen wil kweken. De Ye72 vaart de komende tijd een paar maal per week uit om de mosselen op te vissen. In Yerseke zijn momenteel zo’n 25 mosselbedrijven. ’s Middags is het in de haven al een af en aanvaren van mosselkotters. Een deel van de mosselen wordt in Nederland geconsumeerd, maar ook gaan er veel mosselen naar België en Frankrijk.

Een reportage van de opening van het mosselseizoen verschijnt in Vismagazine nr.9 (10 september)

 

Altijd op de hoogte blijven?