Opening visserij innovatiecentrum

27 juni 2015

In Stellendam is gisteren, 26 juni, het Visserij-innovatiecentrum Zuidwest Nederland geopend. Naar voorbeelden in Denemarken en Frankrijk heeft de Nederlandse visserijsector nu een eigen innovatiecentrum voor vernieuwing en verduurzaming. In een zoutwaterbassin voorzien van een zandbodem kunnen vissers onder meer netwerken testen, aanpassingen aan vistuig doen en nieuwe vistechnieken uitproberen. Daardoor kan de concurrentiepositie van de Nederlandse visserij verder versterken.

 

Kennisbundeling

Het Visserij-innovatiecentrum bundelt de kennis van verschillende organisaties en technische partners. Het idee voor het centrum ontstond vier jaar geleden tijdens een internationale studiereis van vissers. “Nederlandse vissers waren tot nu toe aangewezen op centra in Denemarken en Frankrijk om bijvoorbeeld de werking van nieuw vistuig te testen. Daarmee zijn aanzienlijke tijd en kosten gemoeid. Nu kan dat ook in Nederland,” aldus Johan van Nieuwenhuijzen, mede-initiatiefnemer van het centrum.

 

Vangstmethodes

Het innovatiecentrum heeft een 32 meter lang en 3 meter breed zoutwaterbassin met zandbodem waar een visnet in voortgetrokken kan worden. Het bassin is voorzien van camera’s en andere geavanceerde apparatuur voor het meten van de resultaten. Het bassin kan ook gebruikt worden voor testen van vangstmethodes van vissen en schaal- en schelpdieren.

Altijd op de hoogte blijven?