Mosselseizoen officieel van start

29 juni 2016

Het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmossel is vandaag, 29 juni, officieel geopend. Dat gebeurde door symbolisch de eerste lading mosselen op te vissen. De ‘eerste mosselen’ werden binnengehaald door mosselschip de YE 55.

Verwaterpercelen

Het promotiesleepje vond plaats in een deel van de Oosterschelde waar geen gif is gevonden in de mosselen. De aanwezigen konden de mosselen dus met een gerust hart eten.

Afgelopen weekend maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend dat de giftige stof tetrodotoxine (TTX) is aangetroffen in mosselen in enkele delen van de Oosterschelde, waar zich verwaterpercelen bevinden. Voor de zekerheid zijn de betreffende percelen gesloten.

Op dinsdag 28 juni was de toxine TTX nog steeds aanwezig in de mosselen op de Yerseke bank, aldus Wouter van Zandbrink, voorzitter van de Vereniging van Mosselhandelaren tijdens de seizoensopening. “De kwekers en handelaren zorgen dat de opening van het seizoen doorgang vindt met mosselen uit veilige gebieden, zonder gebruik van de verwaterpercelen op de Yerseke Bank. Het seizoen kan daardoor van start.”

De sluiting van de verwaterpercelen in de Oosterschelde stelt de mosselsector voor logistieke uitdagingen, aldus Van Zandbrink. Daardoor krijgen de verwaterfaciliteiten in de mosselfabrieken een voller opslagschema.

Monitoring

De mosselsector kent al jarenlang een uitgebreid monitoringsprogramma op aanwezigheid van onder meer toxine vormende algen. Dit programma is dit jaar uitgebreid met tetrodotoxine. Schelpdieren maken niet zelf de toxine aan, maar via filtering van het water krijgen ze de stof binnen. Door de hoge filtratie kan het gif ook weer snel verdwijnen.

België

De eerste mosselen van het seizoen komen vooral van de productiepercelen in de Waddenzee. Deze mosselen blijken eerder ‘rijp’ te zijn dan die in de Oosterschelde. De productiegebieden voor de Zeeuwse mossel liggen voor 60 procent in de Waddenzee en voor 40 procent in de Oosterschelde.

De meeste mosselen gaan direct naar onze zuiderburen. Zij nemen 65 procent van de totale afzet voor hun rekening.

Voor beeld van het opvissen van de eerste mosselen zie: Omroep Zeeland Nieuws

 

Altijd op de hoogte blijven?