Van reststof naar grondstof

28 september 2017

Mol Fresh Food geeft boost richting circulaire economie

Haring met uitjes, een standaard concept. Mol Fresh Food levert de vishandel heel wat ui-producten voor bij de haring, zoals uienblokjes van witte of rode ui. Het bedrijf maakt nu ook uienpoeder, uit de schillen en snijresten. “Die bevatten waardevolle voedingsstoffen”, zegt directeur Anthony Mol.

Tekst: Xandra Veltman - Beeld: Mol Fresh Food

MOL-restverwerking.01-300x200 Mol Fresh Food won de Veluwse Innovatieprijs 2016 voor de verwerking van uienresten.

Wat doe je als uienverwerker met je wekelijkse zestig- tot zeventigduizend kilo restafval? “Het is geen afval”, zegt directeur Anthony Mol van Mol Fresh Food. “Het zijn de schil- en snijresten van de ui die ongeschikt zijn voor bijvoorbeeld de haringhandel. Er zitten veel waardevolle voedingsstoffen in!” Mol zocht al sinds 2010 naar mogelijkheden om deze reststroom te benutten. Drie jaar geleden dienden zich reële kansen aan, mede dankzij de ondersteuning van het Innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe (IGEV). Via hen kwam Mol in contact met Biorefinery Solutions (BRS). Dit bedrijf ontwikkelt apparatuur voor bioraffinage van groene reststoffen. Samen ontwikkelden ze die lijn door voor uien. Mol: “Het was flink puzzelen en uitproberen, maar nu kunnen we uienpoeder en uienvezels produceren van onze reststroom. We maken van de reststroom nu grondstof!”

MOL-Rode-uien-poeder-300x169 Rode uienpoeder

Nieuwe eigenschappen

Tijdens de raffinage worden stoffen met vloeistof van elkaar gescheiden en vervolgens gedroogd. Zo blijken eigenschappen te ontstaan die niet in verse of standaard verwerkte uien te vinden zijn. Dit uienpoeder is om te beginnen veel geconcentreerder dan uienpoeder voor keukengebruik. En er ontstaat een ‘Umamieffect’ – een Japans begrip voor de vijfde basissmaak die ontstaat als je de basissmaken zoet, zuur, zout en bitter in de juiste balans gebruikt. Mol: “Umami maakt het uienpoeder bijvoorbeeld heel geschikt voor de Indische keuken. Gebruik je het rode uienpoeder in worsten, dan heb je een zuiver plantaardige kleurstof en je blijkt ook nog eens de hoeveelheid zout te kunnen reduceren.”

  • MOL-witte-vezels-los-300x202 Uienvezels
  • Er werd tien weken proefgedraaid en een flinke voorraad gele en rode uienpoeder en uienvezels opgebouwd, weet Mol. “Daarmee gaan we momenteel de boer op. Allerlei fabrikanten proberen onze producten in nieuwe recepten uit. Denk aan chips, uiensaus en uiennuggets. Van de goudbruine uienvezels kun je prachtig uienbrood maken met een veel betere beleving omdat je stukjes ui ziet en proeft. Er ontstaat een scala aan mogelijkheden…”

Mol Onion Ingredients BV

Vooralsnog is het geduld betrachten; het ontwikkelen van nieuwe producten kost ook de fabrikanten tijd. Over een half jaar wil Mol kunnen beslissen of hij door kan gaan met de nieuwe Mol Onion Ingredients BV. Gaat het lopen, dan is het een succesverhaal voor de circulaire economie, stelt Mol. “Je kunt het later misschien uitrollen, want wereldwijd worden uien gesneden. Dat is nog niet onze ambitie. Het duurt een aantal jaren voor het rendabel is. Dan zien we wel weer. Eerst zaaien, dan oogsten.”

Bron: Speciale Editie Vismagazine Duurzaamheid & Innovatie, beurskatern

Altijd op de hoogte blijven?