Vis sinds maart flink duurder

10 oktober 2022 Ron Duijkers

De visprijs is sinds maart flink aan het stijgen. Over de eerste zeven maanden van dit jaar werd vis gemiddeld ruim 5 procent duurder, blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers.

In de eerste zeven maanden van 2022 bedroeg de totale inflatie 8,5 procent, terwijl voedingsmiddelen in deze periode gemiddeld 8,1 procent duurder werden. In de afgelopen 25 jaar is van alle door het CBS onderscheiden voedingsmiddelen vis het meest in prijs gestegen.

Sterkste stijging in juli 

Binnen het vissegment dat het CBS bij voedingsmiddelen onderscheidt, stegen verse en gekoelde vis en bereidingen en conserven van vis in de eerste zeven maanden van dit jaar het meest in prijs. Verse en gekoelde vis werden vergeleken met dezelfde periode in 2021 6,5 procent duurder, de bereidingen en conserven van vis stegen met 6,8 procent. In de eerste zeven maanden stegen gerookte, gedroogde of gezouten vis het minst in prijs (+2,1 procent). Tot nu toe gingen dit jaar de visprijzen in juli het meest omhoog. Het totale vispakket steeg in deze maand 12,5 procent in prijs, terwijl in januari en februari de prijzen nog met respectievelijk 0,1 en 0,5 procent daalden. Verse en gekoelde vis werden in juli 11,2 procent duurder en de bereidingen en conserven van vis 14,0 procent. Ook steeg in juli de prijs van verse schaal- en schelpdieren (+11,3 procent) en van gerookte, gedroogde en gezouten vis (+12,9 procent).

Oliën en vetten koploper 

In de periode januari-juli 2022 werden oliën en vetten 17,5 procent duurder in vergelijking met 2021. Geen enkel voedingsmiddel kwam in deze periode in de buurt van deze sterke prijsstijging. Samen met vis (+5,3 procent) bleven de prijsstijgingen in dit tijdvak van onder meer brood en granen (+5,9 procent), fruit (+5,3 procent) en suiker, zoetwaren en ijs (+5,4 procent) onder de gemiddelde prijsstijging van voedingsmiddelen. Gedistilleerde dranken was de enige food-productgroep waar de prijzen in deze periode daalden (-0,3 procent).

Visprijs in 25 jaar verdubbeld 

De totale inflatie in Nederland bedroeg in de periode 1996-2021 ruim 60 procent. Voedingsmiddelen werden in deze periode 47,4 procent duurder. Van de voedingsmiddelen steeg vis de afgelopen 25 jaar het meest in prijs (+99,7 procent), gevolgd door fruit (+63,3 procent), groenten (+60,1 procent) en oliën en vetten (+59,8 procent). Suiker, zoetwaren en ijs werden in 25 jaar tijd “maar” 14,9 procent duurder. De prijzen van koffie, thee en cacao stegen in deze periode met 22,9 procent.

Altijd op de hoogte blijven?