Balanceert de visindustrie op de rand van de afgrond?

18 september 2023 Partner content Pixabay

BEDRIJFSINFORMATIE | Het zal visliefhebbers ongetwijfeld opgevallen zijn: de prijs van een maaltje vis stijgt in rap tempo naar ongekende hoogte. Echt goedkoop was vis eigenlijk nooit, maar voor het gros van de Nederlanders was het altijd prima te doen om twee tot drie keer vis op het menu te zetten. Dat is namelijk wat past in een gezond en gevarieerd eetpatroon. Maar de laatste tijd zijn prijsstijgingen van vijftien procent geen uitzondering en dus gaat men op zoek naar alternatieven. Dat kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van de hele sector. Steeds meer visbedrijven kiezen ervoor om de activiteiten stop te zetten. Hierdoor komt de hete visindustrie in een vicieuze cirkel terecht.

Gezond en lekker

Los van het feit dat veel mensen vis gewoon erg lekker vinden, is het eten van vis ook zeer gezond voor de mens. Met name de vette vissoorten, zoals haring en makreel, bevatten veel waardevolle vetzuren. Het gaat om de essentiële omega 3-vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren spelen in ons lichaam een belangrijke rol bij het het voorkomen en/of remmen van chronische (ontstekings-)ziekten. Door er voldoende van in te nemen, lever je een bijdrage aan het voorkomen van hart- en vaatziekten, allergieën, diabetes type 2, obesitas en depressie. Maar als we steeds minder vette vis op ons bord hebben liggen, hoe komen we dan toch aan voldoende visolie? Het antwoord is gelukkig relatief eenvoudig. Met behulp van visolie capsules kun je het tekort aan visolie eenvoudig aanvullen. Het is belangrijk om je te realiseren dat ons lichaam zelf niet in staat is om omega 3-vetzuren aan te maken, terwijl we die wel nodig hebben.

Wat is visolie precies

Veel mensen gaan ervan uit dat visolie van vissen zelf afkomstig is. Dat is slechts ten dele waar, want de vis haalt deze vetzuren op zijn beurt ook weer uit voeding, zoals algen. Als je visolie pillen wilt aanschaffen, is van belang om erop te letten hoeveel EPA en DHA erin zit. Dat zijn immers de belangrijke omega 3-vetzuren die we hierboven al noemden. Er zit echter nog een addertje onder het gras. De werking van omega 3-vetzuren in ons lichaam is mede afhankelijk van de hoeveelheid van het omega 6-vetzuur linolzuur. Vaak krijgen we daarvan te veel binnen, waardoor de omega 3-vetzuren hun werk niet goed kunnen doen. Europeanen krijgen overigens meestal onvoldoende omega 3-vetzuren binnen.

Altijd op de hoogte blijven?