Gedagvaarde oplichter 'Urk' blijkt overleden

.Urk opvarenden Z85 gevonden

Eén van de drie mannen die visgroothandel De Jong op Urk in 2013 zou hebben willen oplichten, leeft niet meer. De man was desondanks gedagvaard door het Openbaar Ministerie en zou woensdag moeten voorkomen in Lelystad. Zijn twee maten staan wel terecht in de zaak, waarbij een van de oplichters uiteindelijk urenlang werd gekidnapt door z'n slachtoffers.

De zaak speelde eind 2013, toen drie mannen probeerden visgroothandel De Jong uit Urk op te lichten. De mannen deden zich voor als inkopers van horecaconcern Van der Valk en kwamen grote partijen vis ophalen die ze echter niet betaalden. Maar de vishandelaren uit Urk hadden het door en namen één van de oplichters urenlang in gijzeling.

Alle vijf hoofdrolspelers in de zaak hadden op 13 januari moeten voorkomen, maar de bedenker van het 'oplichtersplan', Harry B. (53), blijkt ondertussen te zijn overleden. De andere twee, Renso van Z. (51) en Renato M. (50), komen wel voor.

Geen spijt

Ook de twee vishandelaren die Renso van Z. urenlang zouden hebben gegijzeld en bedreigd om hun vis of geld terug te krijgen, staan vandaag terecht wegens 'kidnapping'. De twee vissers, Koos de Jong (42) en Kees Romkes (48) hebben geen spijt. "Anders hadden we onze vis nooit teruggekregen,'' zegt De Jong die de 'gijzeling' zelf 'een goed gesprek' noemt.

Volgens de vishandelaar was de overleden Harry B. verslaafd, had hij geld nodig en was dat de reden dat B. en twee vrienden het willekeurig uitgekozen visbedrijf van Koos de Jong probeerden op te lichten. (bron: De Gelderlander)