78 vissers aangemeld voor saneringsregeling

5 december 2022 Redactie Vismagazine Paul Einerhand via Unsplash
Foto: Paul Einerhand / Unsplash

78 vissers hebben zich aangemeld voor de saneringsregeling. Het gaat hierbij voornamelijk om grote boomkotters, die veel last hebben van de huidige hoge brandstofprijzen en zijn getroffen door eerdere tegenslagen als het verbod op de puls en het verlies van visquota door de Brexit.

Mochten deze kottervissers daadwerkelijk allemaal stoppen krimpt de Nederlandse Vissersvloot met bijna een derde. Eind 2021 waren er volgens Wageningen University & Research nog 283 actieve kotters. 120 daarvan visten op vis, de rest op garnalen, kreeften en andere soorten. Kees Taal van de afdeling Kottervisserij van WUR spreekt van een kaalslag. “Van de 120 actieve blijven er 40 over die op vis kunnen vissen”, zegt hij tegen EenVandaag.

Doorvaren geen optie

De Nederlandse Visserssector had de afgelopen jaren te maken met veel tegenslagen. Denk aan het verbod op de puls, verlies van visgronden door Brexit en de aanleg van windmolenparken op zee. Daar kwamen de hoge brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne nog eens bovenop. Dat deed veel vissers besluiten om zich in te schrijven voor de regeling. “Doorvaren met deze brandstofprijzen is geen optie”, zegt Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond tegen NOS. Hij omschrijft de stemming onder de vissers als moedeloos.

Saneringsregeling

Het ministerie bekijkt per bedrijf of deze in aanmerking komt voor de saneringsregeling. Voor deze regeling is 155 miljoen euro beschikbaar, afkomstig uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR) en gericht zich op vissers die schade hebben opgelopen door de Brexit en geen toekomst meer in de visserij zien. Vissers moeten onder andere hun vaartuig slopen, zich vijf jaar lang niet inschrijven met een ander vaartuig en verliezen hun visrechten.

Brandstofprijzen

Aangemelde vissers kunnen zich tot 31 juli 2023 terugtrekken uit deze regeling. Mochten de brandstofprijzen dalen is het mogelijk dat sommige vissers besluiten om toch door te gaan met hun onderneming.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?